Vård. Erika Nyman Carlsson är kvalitetsansvarig vid Aleris nya ätstörningsklinik. Foto: Mostphotos/Aleris

Aleris öppnar klinik för ätstörning

Flera hundra köar för att få vård för sina ätstörningar i Region Stockholm. Nu öppnar en helt privat klinik för behandling av anorexi, bulimi och hetsätning.

  • Publicerad 10:04, 16 apr 2022

Tidiga insatser är viktiga för att möta de här patienternas behov.

En anledning till köerna är ett uppdämt behov efter pandemin, enligt Mikaela Lithman, verksamhetschef vid Stockholms centrum för ätstörningar.

– Vissa månader har det varit tre gånger så många sökande mot året innan. Under 2021 tillkom 2 500 nya patienter, har hon tidigare sagt till Mitt i.

Nu ska kön i ätstörningsvården kapas

Vården är också underdimensionerad. Nyligen sköt regionen till 30 miljoner kronor för att öppna fler vårdplatser.

Klinik i stan

Men kanske kommer kön att kortas med hjälp av privata pengar. I maj öppnar vårdgivaren Aleris en specialistvårdsklinik för ätstörning.

Den kommer att finnas på Olof Palmes gata vid Hötorget.

Kliniken vänder sig till patienter över hela landet, och erbjuder även digitala vårdkontakter.

– Tidiga insatser är viktiga för att möta de här patienternas behov, likaså att det finns alternativ till lång väntan när man äntligen söker vård, säger Erika Nyman Carlsson, medicine doktor inom ätstörning och kvalitetsansvarig för kliniken.

Kostsamt

Vården skräddarsys utifrån en individuell behandlingsplan. Enligt Erika Nyman Carlsson är det svårt att uppge en taxa. Men en första konsultation kostar 1 390 kronor.

För de patienter som får vård via regionen kostar behandling i öppenvård max 1 200 kronor under en 12-månadersperiod, då högkostnadsskyddet träder in.

– Vi har en pågående dialog med regionen. Vår målsättning är att kunna erbjuda denna vård inom den offentliga vården, säger hon.

Ordföranden säger nej

Men det lär dröja. Enligt Sandra Ivanovic Rubin (MP), ordförande i regionens psykiatriberedning, måste i så fall en upphandling göras, vilket tar ett par år.

– Vi ser heller inte att det är nödvändigt med ytterligare en vårdgivare, det skulle splittra upp vården, utan vi förstärker nu de verksamheter vi redan har, säger hon.

Välkommet

David Clinton vid Centre for Eating Disorders Innovation vid Karolinska institutet välkomnar dock tillskottet av vård för patientgruppen.

– Just nu är det många som befinner sig i en desperat situation, som är i behov av vård för ätstörningar och som är villiga och har råd att betala för privatvård. Men i grund och botten är detta en vårdpolitisk fråga, säger han.