– Mamma! Mamma! ropar Alena Jukic, 34.

Kana Jukic, 67, kikar ner från balkongen på Harrgatan.

– Vem röstade du på? ropar jag.

Valaffischen på balkongen avslöjar henne: ”Din trygghet är politikens ansvar”.

– Jag röstade på min äldsta dotter, svarar Kana Jukic.

Men varannan granne röstade vare sig på hennes dotter eller någon annan. Valdeltagandet rasade från 56,2 procent 2018 till 47,6 procent i år.

Även i de tre andra valdistrikten här föll valdeltagandet. Som mest med 11,5 procentenheter.

Den öppna droghandeln fick polisen att klassa Fisksätra som ett utsatt område förra hösten. Kommunalrådet Mats Gerdau (M) tror att situationen avspeglar sig i valdeltagandet.

– Det kanske bidrar till att man känner någon form av hjälplöshet. Det spelar ingen roll vad man gör. Jag tror att det finns en känsla av att inte vara riktigt inkluderad i samhället i Fisksätra.

”Eftersatt”

Vänsterpartiets gruppledare Lisa Rasmussen är inne på samma linje.

– Fisksätra är så eftersatt att de inte ens får lika mycket som övriga. Vi måste börja lyssna på civilsamhället, säger hon.

Hon nämner hur bygget av Fisksätra entré drevs igenom trots protester från Fisksätraborna men att omvandlingen av Jaktvarvet i Solsidan stoppades när grannar protesterade. Saltsjöbaden vann dragkampen om simhallen trots att grundvattnet vid Näckenbadet är förorenat och översvämningsrisken överhängande och multisporthallen i Fisksätra krympte betydligt jämfört med de första löftena.

”Röstar alltid”

På gatan nedanför Kana Jukics balkong kör Ossi Jokinen, 64, förbi i sin elrullstol. Han har bott i Fisksätra sedan 1971. Det låga valdeltagandet i grannskapet får honom att svära.

– Jag röstar alltid. Det är min plikt, säger han.

Han ser flera orsaker till att Fisksätraborna avstod från att rösta.

– Många här kan inte svenska och får inte rösta i riksdagsvalet. Då tror jag många låter bli att rösta i kommunalvalet också.

Han tror också att det nya valsystemet bidrog till att sänka valdeltagandet.

– Här bor många gamlingar, många kan inte gå ordentligt. Det är jävligt jobbigt att stå still länge. Jag tror att många backade när de märkte hur långa köerna var.

”I kommunens intresse”

I en motion till kommunfullmäktige i februari föreslog Nackalistan att Nacka kommun skulle ordna demokratiambassadörer för att få flera att rösta i områden med lågt valdeltagande. Övriga oppositionspartier var positiva.

– Det ligger i kommunens intresse arbeta för ett ökat valdeltagande oavsett vilka partier människor röstar på, säger Lisa Rasmussen (V).

Men Alliansen sa nej.

– Partierna får mångmiljonstöd och är ju demokratiambassadörer. Jag tror att det är svårt att ha några opolitiska tjänstemän som ska tala om för folk hur de ska rösta, säger Mats Gerdau.

Finns det något mer kommunen kan göra för att få fler att rösta i nästa val?

– Inte så här i dagsläget. Det gäller att få fler i jobb så att de får träffa andra som röstar, lär sig svenska och känner att de kan påverka sina liv.

Valraket

Alena Jukic har bott i Fisksätra sedan hon var fyra år. Hon vill inte kalla Fisksätra utsatt utan eftersatt. Hon jobbar på biblioteket och sitter i Fisksätra IF:s styrelse och värvades Vänsterpartiet efter förra valet.

– Barn berättar att de har sagt till sina föräldrar att rösta på mig, säger hon.

I årets val gick Vänsterpartiet mot strömmen och var tillsammans med Nackalistan ensamma om att locka fler väljare i Fisksätra i samtliga fyra valdistrikt.

Näst största parti

I tre av dem är partiet näst störst efter Socialdemokraterna och lockar uppåt 22,8 procent av väljarna. En ökning med mellan 8,4 och 16,5 procentenheter.

– Alena är 90 procent av våra ökade röster. Vi ville ha någon Fisksätrabo som kunde representera vårt parti i stället för någon från partiet som skulle representera Fisksätraborna, säger Lisa Rasmussen.

– Finns här inte någon som representerar mig så röstar jag kanske inte, säger Alena Jukic.