Mitt i:s chefredaktör Claes de Faire. Foto: Mitt i Stockholm

”Aldrig någonsin har vardagen varit viktigare”

Bussförare, vårdanställda och renhållningsarbetare har täckt upp för kollegor, pusslat i schema. Hur länge orkar de? Hur länge kan de hålla sig friska? De som är ansvariga för hur Stockholm ska fungera måste förstå att det är ett nytt läge, skriver Mitt i:s chefredaktör Claes de Faire.

  • Publicerad 17:33, 24 mar 2020

KRÖNIKA. Busskaoset dag två. SL hävdar att de inte har personal att sätta in och därför glesas turerna ut. Rekommendationerna från myndigheten är att hålla avstånd. För stockholmarna som inte kan jobba hemifrån blir det till att stå trångt ihop eller vackert vänta på nästa buss.

Från bussarna berättas om människor som får trängas, vira in sig i sina jackor – vad händer om någon hostar längst bak i bussen? Rädslan är en reell faktor i coronatider.

Kan inte jobba hemifrån

Vi kommer strax befinna oss i ett läge då en rad yrkeskategorier har jobbat flera veckor under exceptionella förhållanden. Dit räknas en rad samhällsbyggande yrken ansvarig för just ovanstående och annat inom infrastruktur men också till exempel lärare eller renhållningsarbetare.

De kan inte jobba hemma. För dem är att vänta på nästa buss inte ett rimligt alternativ. Vår vardag slutar fungera utan dem. Då kan inte heller hemmajobbarens sköra vardag fortsätta att fungera.

Hur länge?

De har täckt upp för kollegor, pusslat i schema för att jobba flera arbetspass på raken. Hur länge orkar de? Hur länge kan de hålla sig friska?

Mitt i ska fortsätta att leverera nyheter, både digitalt och i papperstidningen. Under den här krisen är vårt uppdrag viktigare än någonsin. Vi ska fortsätta göra vårt bästa för att driva Stockholm framåt. För att hjälpa dig att ta Stockholm ur det här.

Stabsläge

Det är viktigt att de som är ytterst ansvariga för hur Stockholm ska fungera tänker på att det är ett nytt läge. Många arbetsplatser befinner sig i stabsläge. Den enskilde människans roll som universums medelpunkt kan komma att ruckas. Hallå! Vilka kan hoppa sin som lärare? Vilka kan mer köra buss? Vilka yrkeslegitimationer kan vi snabbutbilda i eller vilka utländska examen kan få dispens för att plötsligt börja gälla?

Vardag. Aldrig någonsin har det varit viktigare.


Vad gör du för att stötta under coronakrisen? Vill du tipsa om någon som gör en god insats eller har tagit ett bra initiativ? Tipsa mig på claes@mitti.se