Foto: Stefan Källstigen

Aldrig för sent för ett lopp

Skärholmsloppet inspirerar barn och unga till rörelse. Det äldre gardet vill inte vara sämre. På fredag är det premiär för Veteranloppet, en runda på två kilometer för pigga pensionärer i Skärholmen.

  • Publicerad 18:35, 31 aug 2014

– Vi provgick banan och det var lättare än jag trodde. En liten uppförsbacke i början, men sedan är det nästan bara utför, säger Börje Andersson.

Han och Marianne Tordeus, som båda bor på ett trygghets­boende för 75-plussare i Skärholmen, är redan fysiskt aktiva. De promenerar ihop, men ser fram lite extra emot Veteranloppet.

– Vi har gått varje morgon i ett och ett halvt år nu och är uppe i 100 mil. Men loppet blir ju kul, att vara ett helt gäng.

Och ett rejält gäng verkar de bli. Grannen Bert Carlsson, som hänger med Börje och Marianne på dagens promenad, ska också vara med i Veteranloppet. Drygt 40 var anmälda i början av förra veckan.

– Men det kommer att bli många fler. En hel del väljer att anmäla sig i sista stund, säger Helen Issayas, anhörigkonsulent och engagerad i arbetet med loppet.

Hon träffar de tre veteranlöparna utanför Skärholmens simhall, där starten går på fredag. Sim- och idrottshallen är också involverade i loppet och kommer att sköta uppvärmningen.

– Det blir tio minuters uppvärmning alldeles innan loppet, säger Jessica Ehrengren som tittar ut från simhallens entré.

– Oj, bara man orkar gå sedan! säger Börje Andersson.

Alla deltagare får nummerlappar, som tidigare har använts i Skärholmsloppet, och efter målgång vid Ekens aktivitetscenter väntar fika och varm korv till självkostnadspris.

– Bara det sporrar ju, säger Bert Carlsson och skrattar.

Idén om ett veteranlopp föddes under en middag med PRO och SPF i våras.

– Det var samtidigt som Skärholmsloppet gick och då tyckte de att det borde finnas ett lopp för äldre också, säger Helen Issayas.

För Jessica Ehrengren var det självklart att sim- och idrottshallen skulle vara med.

– Träning är bra för alla, men framförallt för äldre som med hjälp av träning kan fördröja att bli stelare och få skörare skelett och svagare muskler.

Förmiddagsregnet tilltar men Börje, Marianne och Bert tvekar inte att ge sig ut på promenad.

– Senast gick vi banan på en halvtimme. Men raskar man på kan det gå på 20 minuter, säger Börje.

Han har ont i ryggen. Det blir visserligen lite bättre när han går, men han kan inte gå hur fort som helst. Marianne skulle däremot kunna gå på en kvart, tror han. Hon sprang Tjejmilen för bara några år sedan.

– Och det brukade aldrig vara någon som sprang om mig, säger hon.

– Det blir det nog inte nu heller, nu när det bara är pensionärer. Jag tror ingen går om dig, om du inte ska hålla mig i handen, säger Börje.

Marianne funderar en stund, tittar på Börje och säger:

– Men det vill jag nog helst i alla fall.

– Vi har träffats nu, nära 80 år gamla. Kärleken blommar upp igen. Det är aldrig för sent, säger Börje.

Inte för kärlek. Och inte för att springa – eller gå – ett motionslopp.

Skärholmens trygghetsboende arrangerar ett seniorlopp för 75-plusare. Bert Carlsson, Maria Tordeus och Börje Andersson är redo att ta sig an den två kilometer långa banan. Foto: Stefan källstigen

Jag tror ingen går om dig, om du inte ska hålla mig i handen.Börje till marianne