Utestängda. De flesta äldre stängs nu ute från träffpunkternas gym. Gymmet har nu flyttats från Växthuset i Vällingby centrum till Hässelgårdens träffpunkt. Åldergräns på 85 har införts. Foto: Claudio Britos och Privat

Äldreträffens gym stängs för de flesta seniorer

Alla äldreträffar i Hässelby-Vällingby har öppnat igen – men merparten av besökarna stängs ute från gymmet tills vidare.

  • Publicerad 08:25, 9 okt 2021

Gymmen har aktiverat oss äldre i flera år

Alla tre aktivitetscentrum för äldre, även kallat träffpunkter, i Hässelby-Vällingby har öppnat igen. Men från verksamhetens gym stängs de flesta ute.

Äldreomsorgen i stadsdelen har flyttat gymmet från Växthusets träffpunkt i Vällingby centrum till Hässelgårdens träffpunkt i Hässelby gård – och infört åldersgräns på 85 år.

Vill undvika trängsel

– Vi måste begränsa oss till högst fyra, fem seniorer samtidigt. Pandemin är inte över. Folk över 85 har svårare än andra att besöka kommersiella gym och Hässelby-Vällingby är rikt utrustat med utegym, säger Annette Mathiesen, enhetschef för träffpunkterna.

Populärt. Bild på gymmet från när det låg på Aktivitetscenter Växthuset i Vällingby centrum. Foto: Googlemaps

Hon har fått flera upprörda mejl om beslutet. En av dem är trogna besökaren Monica Astner från Hässelby strand.

– Beslutet är obegripligt. Om man beslutat detta utifrån behovssynpunkt borde man ta in sjukgymnaster i stället. Just gymmen är det som många kommer till träffpunkten för, och vi kommer vid olika tider, säger hon.

Varit bra för sociala tillvaron

Att gymmet flyttats till Hässelgården beror, enligt äldreomsorgen, på att lokalerna är större. Det yngre gardet seniorer hänvisas nu i stället till gymmet i Vällingby simhall, gymkedjorna samt utegymmen.

– Men detta gör att vi sprids ut i stället, utan någon samordning. Och en del gym kan kännas i plånboken. Just Växthuset har legat väldigt bra till. Man kan fika och har tunnelbanan intill. Det har varit guld värt för den sociala tillvaron, säger Monica Astner.

Äldreträffarna har slagit upp dörrarna igen

Foto: Claudio Britos

Vill inte till vanliga gym

Hon tycker inte argumenten håller.

– Det är just på grund av smittorisken som träffpunkterna är bra. Vi är en åldersgrupp som numera är försiktiga. Att gå till offentliga gym känns riskabelt, säger hon.

Annette Mathiesen medger att man kunde ha kommunicerat beslutet bättre.

– Men gym är inte vår huvudsyssla. Vi utvärderar våra aktiviteter kontinuerligt, säger hon.

Hur länge seniorer yngre än 85 år stängs ute är oklart.

– Det beror helt på hur pandemin utvecklas, säger Annette Mathiesen.

Hur ser ni på att många som kunnat gymma gratis nu tvingas betala för gym?

– Det är tråkigt. Mycket har inträffat under pandemin som man inte önskar sig. Men vi har fortfarande våra varierade jympapass, som även fokuserar på styrka. Vi försöker göra det bästa av situationen.

Jympa, bingo och engelska-kurser

Till aktivitetscentran i Hässelby-Vällingby kan äldre komma för jympapass, bingo, fika, för att se film och gå på föreläsningar och kurser.

Dessa tre finns:

Hässelgårdens träffpunkt på äldreboendet Hässelgården, Ormängsgatan 10, Hässelby gård.

Fästmanssoffans träffpunkt på seniorboendet Fästmansoffan, Starbovägen 67, Nälsta.

Växthusets träffpunkt i Vällingby centrum, Ångermannagatan 162, Vällingby. (Föranmälan krävs till Växthuset tills vidare, på grund av att träffpunkten är mindre än de två övriga).

Källa: Stockholms stad

Visa merVisa mindre