Äldrepersonalens larm: Vi saknar skyddsutrustning

Enligt personal på Vaxholms äldreboende har flera personer där testats positiva för covid-19. Bland anställda växer oron då de befarar att skyddsutrustningen inte räcker. Utförarchef Camilla Lundholm kan inte bekräfta att det finns coronafall. – Verksamheten rullar på och fungerar.

  • Publicerad 11:00, 8 apr 2020

I Vaxholm har 13 personer bekräftats sjuka i covid-19, enligt siffror från Smittskydd Stockholm.

Förra veckan ska flera personer på Vaxholms äldreboende ha testats positiva för corona – covid-19. Det uppger flera i personalen som Mitt i talat med. Men det kan kommunen inte bekräfta.

”Patientsekretess gäller”

– Det är ju så att patientsekretess gäller oavsett om det är corona eller inte. Så vi kan varken bekräfta eller dementera överhuvudtaget, säger Camilla Lundholm, utförarchef i Vaxholm.

De anställda på äldreboendet som Mitt i talat med är oroliga. De uppger att bara de som arbetar med bekräftat coronsamittade får ha visir och skyddsmask, inte övrig personal.

Vi är inte kamikazepiloter

– Vi har fått direktiv att vi inte behöver använda mask, men nu börjar personalen köpa eget material, säger en anställd.

– Det handlar ju om liv och död – vi är inte kamikazepiloter.

Personal vittnar också om att personalfrånvaron är hög på boendet, men Camilla Lundholm ger en annan bild:

– Vi har inte något större bortfall än en vanlig vårdag. Vi har ju timvikarier att ta till också, så det är inte så att vi inte täcker upp.

När det gäller personalens skyddsutrustning säger hon att den är tillräcklig:

– Vi har den utrustning som krävs utifrån de riktlinjer och rekommendationer som finns. Så vi är förberedda och känner oss trygga.

Hur upplever du läget just på boendet?

– Det är hanterbart och lugnt. Det är ju en speciell situation som hela samhället upplever. Men verksamheten rullar på och fungerar, och sen finns det något som heter corona som skapar nya rutiner.

Vaxholms äldreboende består av sju avdelningar för äldre med demenssjukdom och omfattande omvårdnadsbehov.