Nyanlända ska inom kort flytta in i Vintertullens lokaler. Foto: Arkivbild

Äldreboendet Vintertullen blir bostäder för nyanlända

Äldre tvingas flytta när Vintertullens äldreboende på Södermalm läggs ner. Nu planeras i stället bostäder för nyanlända i vård- och omsorgsboendet. – Vi vill att inflytten ska kunna ske så snart som möjligt, säger Fredrik Jurdell, stadens samordningsansvarige för nyanlända.

  • Publicerad 11:30, 4 maj 2016

I mars kom beskedet att Vintertullens vård- och omsorgsboende på Katarina Bangata läggs ner. Huset har under en längre tid renoverats efter en översvämning. Men efter besked om att det krävs ännu mer omfattande renoveringar beslutade Södermalms stadsdelsnämnd att avveckla boendet.

Nu kommer beskedet att staden i stället vill placera nyanlända i byggnaden. Runt 50 lägenheter som i dag står tomma planeras att bli så kallade genomgångsbostäder för nya Stockholmare som fått uppehållstillstånd i Sverige men som saknar egen bostad.

– Budet har gått till oss, och vi har anmält intresse. Vi vill att inflytten ska kunna ske så snart som möjligt. Men det otroligt viktigt att alla parter får komma till tals först, säger Fredrik Jurdell, stadens samordningsansvarige för nyanlända.

Hur ska nyanlända kunna bo i lägenheter som dömts ut som obeboeliga för äldre?

– Det har varit vattenskador och renoveringar, men huset ska vara bobart. Däremot har inte fastigheten klarat kraven på ett modernt vård- och omsorgsboende, säger Fredrik Jurdell.

Enligt en ny lag ska Stockholm stad under 2016 hitta boende till 2810 barn och vuxna som fått uppehållstillstånd men som saknar egen bostad.

– Det här är det mest akuta uppdraget som vi har, säger Fredrik Jurdell.

Bostäderna till de nyanlända ska till stor del ordnas genom så kallade modulhus, det vill säga temporära hus som planeras på sju platser i Söderort, Bromma och Spånga-Tensta.

– Än så länge är det inga andra platser som är aktuella i innerstan. Men vi kommer att ha den här frågan öppen en lång tid framöver, så det kan ändra sig, säger Fredrik Jurdell

Av de 128 äldre som måste flytta från Vintertullen har 57 personer redan flyttat eller kommer att göra det inom kort. 35 av dessa har flyttat inom innerstan, enligt Patric Rydell, äldreomsorgschef på Södermalm.

I mars skrev Mitt i Södermalm om Elsa Eklöf, 87, som var en av de boende som tvingades flytta på Vintertullen. Hon har i dag fått nytt boende på ett servicehus i Trekanten.

– Det är en väldig skillnad att komma hit. Det är vackert område och bra lägenhet. Det blir nog bra, även om det varit jobbit med själva flytten. Det känns som det inte är så noga med oss gamlingar. Jag tycker att det är konstigt att de slängt ut oss som de gjort.

De äldre som är kvar ska flytta ut löpande under året. Datum är ännu inte satta för när de första nyanlända kan flytta in i Vintertullen, troligtvis i höst.