Äldreboendet gick i lås under strömavbrottet

Personalen kunde inte öppna de elektroniska låsen eftersom det inte fanns någon alternativ strömkälla till systemet som kundernas dörrar och medicinskåpen var anslutna till. – Det är mycket allvarligt, säger Cecilia Bengtsson, enhetschef på äldreboendet Brobacken.

  • Publicerad 14:43, 28 jul 2017

I början av juni drabbade ett stort elavbrott Upplands Väsby som lämnade 20 000 kunder i kommunen utan el under två timmar. En av de drabbade kunderna var äldreboendet Brobacken.

På boendet har alla dörrar elektroniska lås. Men medan det fanns batteri för back-up till systemet som låser entréerna till byggnaden saknades back-up för systemet för bland annat dörrar in till kundernas bostäder, trygghetslarmen och medicinskåp.

– Det blev mörkt och dörrarna kunde inte öppnas med personalens taggar. Tur i oturen var att det var tidigt på morgonen så de flesta kunder sov och det var innan dagpersonalen skulle hjälpa de boende upp ur sängen, säger Cecilia Bengtsson, enhetschef på Brobacken.

Cecilia Bengtsson, enhetschef på Brobacken äldreboende.

Boendet har en säkerhetsnyckel som kan öppna alla dörrar men även denna nyckel var inlåst bakom en dörr personalen inte kunde öppna. Det innebär att personalen varken kom åt mediciner eller kunde ta sig in till de boende under avbrottet. En Lex Sarah anmälan har upprättats efter händelsen.

De boende kunde fortfarande ta sig ur rummen eftersom de inte var låsta inifrån men uppemot hälften av de boende har rörelsehinder och kan därför inte förflytta sig utan hjälp.

– Jag tycker det är allvarligt att saknas en batteriback-up som möjliggör att man kan öppna dörrarna vid ett strömavbrott, det borde ha funnits från början. Det känns alldeles för osäkert, säger Cecilia Bengtsson.

Brobacken invigdes i augusti 2015. Det elektroniska systemet för att låsa dörrar har varit i bruk sen dess men personalen har inte testat hur det fungerar vid ett strömavbrott.

– När låsen installerades fick jag informationen om att alla lås skulle öppnas vid ett strömavbrott. Men nu säger låsleverantören att så inte är fallet, att det var ett missförstånd.

När en batteriback-up för strömmen kan installeras är inte klart, det blir först när berörde tjänstemän på bland annat fastighetsavdelning är tillbaka från semestern. Tills vidare finns en säkerhetsnyckel placerad på avdelningen som personalen kan komma åt men inte vet var den ligger.

– Nyckeln är gömd och vid ett strömavbrott ska personalen ringa till chefsjouren som berättar var den finns. Det är en tillfällig lösning, säger Cecilia Bengtsson.

Misslyckat rån – personalen hann låsa dörren