Äldreboendet försenat: Klart om 8 år

Det planerade äldreboendet i Hagastaden skulle kompensera för nedlagda Vasen. Nu skjuts bygget upp till 2025. Samtidigt hotas flera äldreboenden i Stockholms stad av stängning.

  • Publicerad 10:16, 25 apr 2017

Beskedet om att Vasens äldreboende i Röda Bergen skulle stänga kom som en chock för anhöriga och äldre.

Det var efter en inspektion från Arbetsmiljöverket som staden tvingades ta beslutet. Toaletterna visade sig vara för små och en renovering beräknades kosta upp emot 70 miljoner kronor. För dyrt, tyckte staden och stängde igen boendet i mars.

Vasens äldreboende stängde i mars.

Carl, 94, tvingades flytta

Carl Deurell, 94, var en av de sista som lämnade huset i mars. Under flera månader bodde han ensam på ett av boendets våningsplan.

Nu har han flyttats till ett servicehus i Hornstull.

– Det är inte bra. Jag har trivts bra här, säger han.

”Det är inte bra. Jag har trivts bra här”, säger Carl Deurell, 94.

Sonen Mats kämpade för att hans pappa skulle få bo kvar. Han och hans syskon presenterade till och med alternativa ritningar för socialförvaltningen.

– Vi föreslog att de skulle flytta på handfatet, byta ut dörren och begära en ny tillsyn av Arbetsmiljöverket. Men staden ville inte diskutera alternativa lösningar. Nu lät de några centimeter avgöra allting, säger han.

Flera äldreboenden hotas

De har försökt göra det bästa av den sista tiden på boendet. Men Mats och hans syskon känner fortfarande en ilska inför beslutet.

– Staden köpte Arbetsmiljöverkets rapport rakt av. De har inte velat lyssna på några andra argument och på socialförvaltningen saknar man kunskap för att ifrågasätta de tekniska detaljerna. Konsekvensen blir att man stänger ett fullt fungerande äldreboende.

Det är inte första gången som Arbetsmiljöverkets snäva regler tvingar ett äldreboende att stänga. Både Farsta och Enskededalen kan tvingas stänga eller bygga om äldreboenden på grund av bristfälliga lokaler. Dianagården på Östermalm hotas av nedläggning av samma anledning som för Vasen: för små toaletter.

Samtidigt står Stockholms stad inför en stor utmaning: 37 nya äldreboenden måste byggas innan 2040. Bara i Vasastan behövs tre.

Flera boenden försenade

Anledningen är att stadens äldre befolkning ökar kraftigt från och med år 2024. De närmaste åren sker en liten minskning, men den är marginell.

På Micasa, Stockholm stads bostadsbolag, är det bråda dagar. De ska bygga ett 20-tal nya vård- och omsorgsboenden innan 2040. Det innebär ett till två boenden varje år.

Men bolaget har haft kort tid att förbereda sig. Äldreboendeplanen som pekade ut behovet av nya äldreboenden kom i juni 2016.

Nu visar Mitt i:s kartläggning att samtliga planerade boenden, ett i Norrmalm, ett i Årsta och ett i Bagarmossen är försenade med flera år.

– Vi försöker ta höjd för hur lång tid saker tar och göra det så snabbt som möjligt. Vi har en del projekt där det finns önskemål om att de ska vara klara tidigt, men där vi inte hinner med riktigt, säger Gunnar Ohlsén, chef för byggprojekt på Micasa.

Skjuts upp till 2025

Tanken var att det planerade äldreboendet i Hagastaden skulle stå klart 2022. Nu har bygget skjutits upp till 2025.

– Vi ska få en markanvisning, sedan ska man göra en detaljplan vilket ofta tar omkring två år. Sedan blir det säkert några överklaganden. 2025 är mer realistiskt, säger Gunnar Ohlsén.

Det innebär att vasastadsborna måste vänta ytterligare åtta år på ett nytt äldreboende. Under tiden måste de äldre som skulle ha fått plats på Vasen placeras ut på andra platser i staden.

Just nu pågår en utredning om att riva Vasen och bygga en skola för årskurs F-6 på tomten. Skolan planeras stå färdig 2025. Fram till dess ska fastigheten användas som korttidsboende för nyanlända.

Fakta

2 200 nya bostäder behövs

  • Under perioden 2016 till 2040 väntas antalet boende i vård- och omsorgsboende öka från cirka 5600 till 7 850. Det innebär att drygt 2 200 nya bostäder måste byggas.
  • 28 nya vård- och omsorgsboenden ska stå klara innan 2040. Sju av dem ska vara klara innan 2024.
  • Men vissa av byggena skjuts upp. Hagastadens nya boende blir klart först 2025. De planerade äldreboendena i Årsta och Bergholmsbacken i Bagarmossen skjuts upp till 2022.
  • Två andra boenden ska byggas i Norrmalm stadsdel, ett ska stå klart 2032 och ett 2040.
Källa: Stockholms stad
Visa merVisa mindre