Från 1 oktober är det åter tillåtet för besök på landets äldreboenden. Foto: Mostphotos

Äldreboende välkomnar slopat besöksförbud

Besöksförbudet på landets äldreboenden slopas. Kistas vård- och omsorgsboende välkomnar beslutet men är beredd att stoppa besöken om situationen förändras.

  • Publicerad 05:00, 18 sep 2020

Från 1 oktober är det åter tillåtet för allmänheten att besöka landets äldreboenden. Då slopas besöksförbudet som gällt sedan i mars på grund av coronaviruset.

På Kista vård- och omsorgsboende välkomnas beslutet.

– Jag tycker att det är jättebra, det finns ett behov av det, man kan inte bo på boende utan att träffa anhöriga, säger Eva Ingstrand, enhetschef på Kista vård- och omsorgsboende.

Förändrad situation

Eva Ingstrand säger att hon tycker att det har varit rätt att ha besöksförbudet med tanke på antalet insjuknade i samhället. När situationen i Sverige nu har förändrats, med färre insjuknade, är det rätt att slopa förbudet.

De boenden på Kista vård- och omsorgsboende har påverkats av besöksförbudet.

– Det finns dom som blivit nedstämda och har saknat besöken, det har vi märkt, det har dom boende uttryckt själva.

Möter besökarna

Boendet väntar nu på skriftliga direktiv från Socialstyrelsen och Stockholms stad som ska ligga till grund för hur besöken ska gå till.

– Det innebär att besökaren och boenden kommer att få vara inomhus. Troligen möter vår personal de anhöriga i entrén och följer dem till lägenheten. Besök kommer inte att få ske i gemensamma kök eller allmänna utrymmen, säger Eva Ingstrand.

Besökare kommer troligen att få boka tid för besök, så att inte alla besökare kommer samtidigt. Besökare kommer även att erbjudas visir och uppmuntras till att använda handsprit.

– Och kanske begränsar vi antalet besökare till två eller tre per gång, säger Ingstrand.

Har fått träffas utomhus

Kista vård- och omsorgsboende har sedan i somras erbjudit besökare att träffa de äldre ute på boendets gård, något som har varit tillåtet. Personal har mött besökare i entrén och följt med ut på gården. Besökare har fått sprita händerna och låna visir och personal har sedan suttit med i närheten under besöket och påpekat om besökare och äldre kommit för nära varandra.

– Det har fungerat bra, säger Eva Ingstrand.

När besöksförbudet inomhus nu slopas kommer Kista vård- och omsorgsboende att följa utvecklingen noga, så att viruset inte blossar upp igen.

– En risk finns det alltid, men om de anhöriga använder visir och är inne i sina lägenheter och träffar sina anhöriga tror jag det kommer gå bra. Om det skulle hända något, då kommer jag stoppa besöken direkt.