Beslutet att införa kontantfri kyrka har väckt reaktioner. Foto: Stefan Källstigen

Äldre stängs ute när kollekten ska swishas

Sedan februari kan man inte lägga kontanter i kollekten i Svenska kyrkan i Sundbyberg. Nu slår domkapitlet fast att det diskriminerar äldre och hemlösa.

  • Publicerad 08:32, 4 jul 2018

Sedan den 1 februari är Svenska kyrkan i Sundbyberg kontantfri. Den som vill skänka en slant uppmanas swisha, man kan också få ett inbetalningskort. Beslutet togs för att underlätta för personalen och få bort höga administrativa kostnader som kontanthantering innebär. Kontantfri kyrka är ett försök under 2018.

En församlingsmedlem som reagerat mot beslutet är Ingegerd Åberg. Hon anser att äldre som inte har swish diskrimineras när de inte längre kan skänka gåvor i form av sedlar och kontanter.

– Det leder ju till att många inte ger några pengar alls. Jag tycker att det är onödigt att kyrkan går i spetsen för det kontantlösa samhället, säger hon.

Äldre diskrimineras

Ingegerd vände sig i våras till domkapitlet i Stockholms stift, ett kyrkligt organ som utövar tillsyn i församlingar. De har utrett saken och instämmer nu i Ingegerds synpunkt om att äldre och andra som saknar swish och bankkonto, så som hemlösa och papperslösa, diskrimineras.

Det slås också fast att kollekten är en del av gudstjänsten, som ska vara lika för alla.

Kyrkorådet i Sundbyberg har diskuterat beslutet.

– Vi menar att vi inte särbehandlar. Vi har inte förändrat gudstjänsten, bara betalningssättet. Alla har inte swish och därför tar vi även inbetalningskort. Nu har vi också köpt in kortläsare, iZettle, som införs under sommaren. Det tror vi kan förenkla för många, säger Elisabeth Tunberg, administrativ chef för Svenska kyrkan i Sundbyberg.

– Vi har också tagit bort avgifterna på all vår verksamhet för att det inte ska skapas press på att betala för de som inte har medel. Man bidrar helt frivilligt. När det gäller hemlösa och papperslösa så är det inte en stor andel som ger pengar.

Vi blev till och med uppringda från NBC i New York! Så det är tydligt att det väcker intresse

Hon berättar att försöket med kontantfri kyrka väckt uppmärksamhet.

– Många är intresserade och vill prata om det. Vi blev till och med uppringda från NBC i New York! Så det är tydligt att det väcker intresse.

Högre belopp med swish

Men enligt Elisabet Tunberg har de inte varit många klagomål.

– Vi har haft några äldre som har diskuterat med oss. Jag tror att det är en generationsfråga, men också en informationsfråga.

Hon ser flera fördelar.

– Kontanthanteringen har varit otroligt tidskrävande. Pengarna räknas ihop av två personer. Sen har vi fått frakta mynten till en mataffär i Solna och sedlarna till serviceboxar. Men boxarna har tagits bort och det är betydligt dyrare nu när sedlarna ska hämtas. Allt det äter upp 20-25 procent av summan som samlas in. Samtidigt märker vi att de som använder swish swishar högre belopp, så vi hoppas ju att vi får in mer pengar genom det här.

Även om domkapitlet pekar på en del svårigheter med kontantfri kyrka, skriver man att man inte kan förbjuda det.

Ingegerd Åberg är ändå nöjd.

– Jag uppfattar det som att de delar mina åsikter, och det känns bra. Sen är det upp till kyrkorådet hur mycket de vill följa det som domkapitlet skriver, säger hon.

Elisabet Tunberg svarar att försöket kommer att utvärderas efter årsskiftet, därefter tas beslut om fortsättningen för Kontantfri kyrka.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Nu är det full rulle i Ursviksskogen

Nyheter Mountainbikes är heta trenden i Cykelsverige Mountainbikes blir allt populärare i Sverige – och i Sumpan finns ett cykelmecka i Igelbäckens naturreservat. På helgerna är det knökfullt på parkeringen.onsdag 21/10 11:09

Grovsopor fortsätter att dumpas i Sumpan

Nyheter FTI har satt in vakter och hotat ta bort stationen Folk fortsätter att dumpa grovsopor vid återvinningsstationerna i Sundbyberg. Företaget som sköter stationerna har satt in väktare under sommaren och varit inne på att ta bort stationerna helt.onsdag 21/10 10:56

Laddar för nya fester – technoklubb i klassiska lokaler

Nyheter Variation. Planerar även evenemang för en lite äldre målgrupp Det är åter festdags på gamla Lorry. Lagom till löning blir det technoklubb på dagen – dessutom bjuds det på häng för en äldre målgrupp.tisdag 13/10 16:47