Besked. Den uppskattade närtrafiken mellan Brommaplan och Nockeby blir kvar. Genrebild. Foto: Mostphotos

Äldre oroliga för att närbussen i Bromma ska försvinna

Många av Brommas pensionärer uppskattar den lilla närbussen som kör dem till centrum. Men nu går ett rykte om att busslinjen ska läggas ned. Nu svarar SL att så inte är fallet.

  • Publicerad 15:11, 24 feb 2021

För tio år sedan startade SL en ny närtrafiklinje i Bromma. Det är en mindre buss som skjutsar äldre personer i ett lugnt tempo mellan Nockeby och Brommaplan. För att få åka krävs ett SL-kort, om man har ett färdtjänstkort är resan gratis. Bussen har inga fasta tidtabeller, utan den som vill ha skjuts ringer och bokar en tid.

Någon som dagligen brukar åka med den lilla bussen är Inga-Britt Rickemo från Åkeslund. Hon säger att hon inte skulle klara av att ta sig själv till Brommaplan och tycker bussen fungerar mycket bra.

– I mitt område är vi tre 90-åringar som åker till Brommaplan, bussen betyder mycket för oss. Vår chaufför är väldigt duktig och trevlig, han blev ju utsedd till årets lokala hjälte av Mitt i 2019, säger Inga-Britt Rickemo.

Busschauffören Arash hjälper äldre – nu är han Min lokala hjälte!

Om bussen inte fanns skulle hon vara tvungen att åka färdtjänst till centrumet, vilket kostar 84 kronor för en enkel resa.

Skrivit under protestlistor

Men i några månaders tid har det gått rykten om att närtrafiken ska försvinna från Bromma. Kerstin Sandelius är kassör i PRO Bromma Centrum och säger att det är flera medlemmar som är oroliga, vissa har skrivit under listor med förhoppningen om att den ska få vara kvar.

– Det var vi från PRO som var med och drev fram bussen för tio år sedan. Bussen fyller en stor social funktion, inte minst för de som bor i servicehusen borta i Nockeby, säger Kerstin Sandelius.

Men Aleksander Krajisnik, presskommunikatör på SL, ger lugnande besked. Det finns inga planer på att lägga ner närtrafiken i Bromma, däremot ska en ny upphandling göras för att de nuvarande avtalen löper ut.

– Sammantaget så kommer ingen förändring att ske, skriver han i ett mejl.

Brommas äldre kommer alltså kunna fortsätta åka sin omtyckta minibuss.