Äldre och unga skulle umgås – nu stoppas projektet

Mötesplats Jordbro skulle få äldre och unga att umgås – men nu läggs hela projektet ned. Mötesplatsen har mer präglats av skadegörelse och otrygghet än möten mellan äldre och unga.

  • Publicerad 15:30, 24 sep 2018

Mötesplats Jordbro intill fritidsgården inne i Jordbros kultur- och föreningshus drogs igång som en kommunal satsning hösten 2016.

Äldre och ungdomar i Jordbro skulle bygga broar och närma sig varandra, samtidigt som kommunen skulle spara yta och hyra.

I lokalerna har man kunnat göra mycket: fika, gymma, spela pingis, airhockey och fotbollsbiljard och boxas.

Men nu avslutas hela satsningen.

Stökigt och oroligt

Äldrenämnden ska ta beslutet nu på onsdag, 26 september.

Enligt handlingarna har många äldre inte velat vara kvar när ungdomarna kommit på eftermiddagen.

De ska ha varit stökiga och oroliga, och mycket har förstörts. Saker har inte gått att ha framme.

På måndagens kommunfullmäktige var äldrenämndens ordförande Annett Haaf (S) frånvarande, men Marie Litholm (KD) ställde frågor till kultur- och fritidsnämndens ordförande Mehmet Coksürer (MP) om situationen.

Mötesplats Jordbro har legat intill fritidsgården Ung 137 i Jordbros kulturhus.

Mitt i har sökt både ansvariga för Mötesplats Jordbro, ansvariga för träffpunkterna i Haninge och kommunens chef för barn och unga i Jordbro.

Mehmet Coksürer vill inte kommentera nedläggningen på telefon, utan ber om att få återkomma på mejl.

Några generationsmöten har inte kommit igång

Suzanne Enman (KD), andre vice ordförande i Haninges äldrenämnd

Suzanne Enman (KD), andre vice ordförande i äldrenämnden i Haninge, målar dock upp en bild av ett projekt som inte fungerat överhuvudtaget.

– Några generationsmöten har inte kommit igång. Möbler har blivit sönderslagna. Att personalen sista tiden behövt börja dagen med att gå runt och kolla om det varit inbrott under natten säger lite om situationen, säger hon.

Enligt henne fick nämnden fram till sommaren enbart rapporter om att besökstalen var positiva.

Då lyftes problemen, säger hon.

Letar nya lokaler

– Mötesplatsen fick stängas redan innan sommaren på grund av situationen. I sommar hade de äldre i Jordbro ingen mötesplats att gå till längre, säger Suzanne Enman.

*Den 6 augusti fick de äldre komma tillbaka till Mötesplats Jordbro och exakt datum när lokalerna stängs för dem är inte klart. Detta framgick inte i Mitt i:s första version av denna artikel.

Enligt kommunen har det funnits ett stort behov för äldre i Jordbro för en mötesplats, och satsningen beskrivs som lyckad när det gäller möten äldre emellan.

Nu ska äldreförvaltningen leta upp nya lokaler för en renodlad träffpunkt för seniorerna.

– Det jag är kritisk till är att pensionärerna tappat sin mötesplats på grund av att ungdomarna betett sig såhär. Det är oacceptabelt att Jordbros äldre som behöver denna träffpunkt som mest, ska bli utan, säger Suzanne Enman.

*Den 6 augusti fick de äldre komma tillbaka till Mötesplats Jordbro och exakt datum när lokalerna stängs för dem är inte klart. Detta framgick inte i Mitt i:s första version av artikeln.