Snart är det dags igen. I höst får 65+ dos 5. Foto: Mostphotos

Äldre och riskgrupper får dos 5 i höst

Till hösten är det dags för dos 5 mot covid-19 för dem som är över 65 år. När de fått sitt kan även yngre få en påfyllnadsdos.

  • Publicerad 16:06, 24 maj 2022

Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu att alla över 65 tar en femte dos vaccin mot covid-19, med start den 1 september.

Även gravida, och 18-65-åringar med ökad risk att bli allvarligt sjuka om de blir smittade, rekommenderas ytterligare en dos.

Äldst först

Region Stockholm kommer att gå tillväga på samma sätt som vid dos 4.

Befolkningen över 65 delas in i åldersgrupper, och blir kallade i intervall. Äldst går först och sms skickas ut till dem som finns registrerade i appen Alltid öppet när det är dags.

Det kommer också att finnas ett telefonnummer där man kan boka vaccination.

i höst

Först när de som är över 65, eller ingår i riskgrupper, fått sina vaccinationer öppnar regionen upp för övriga som är 18-65 år. Det blir senare under hösten, enligt regionens presstjänst.

– Generellt bedöms risken för allvarlig sjukdom som låg för vuxna under 65 år som har vaccinerats med tre doser, men risken stiger med åldern och varierar inom gruppen. Det kan finnas personliga skäl som gör att man vill vaccinera sig med ytterligare en dos, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell i ett pressmeddelande.

Vid det här laget har 58,6 procent av den vuxna befolkningen i regionen fått tre doser. 55,7 procent av 65-plussarna har tagit fyra doser.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar

Påfyllnadsdos (dos 5) till 65+ samt personer i riskgrupp från 18 års ålder.

Två doser för barn 12–17 år. Barn i särskilda grupper kan vaccineras från 5 års ålder, enligt lista från barnläkarföreningen.

Tre doser till vuxna 18–64 år. Ytterligare en påfyllnadsdos, dos 4, till dem som vill ha det.

Regionerna bör tillhandahålla vaccin för alla vuxna som vill ha en fjärde dos, och vaccin till dos 1–3 för dem som inte har tagit dessa.

Källa: Folkhälsomyndgheten

Visa merVisa mindre