Boka tid för vaccinering, få råd om olika sjukdomar, ha videomöte med läkare. Tjänsterna i Region Stockholms app, Alltid öppet, blir allt fler.

Men bara för dem som har en nyare telefon.

De som köpte en mobil med operativsystemet Android före 2017 kan inte längre använda appen.

– Det är dåligt, tycker Ingrid Göransson, 69, på Södermalm.

Besvärligt i vården

Hon går under behandling för en allvarlig sjukdom, och får sms om att logga in i Alltid öppet för information om vilka förberedelser som krävs inför varje besök.

Nu måste vårdgivaren ringa henne och ge instruktioner.

– Jag har varit förbannad över det här tidigare, men nu har det blivit ett verkligt bekymmer. Dessutom upptar det vårdpersonalens tid, säger hon.

Hög säkerhet krävs

Problemet är att gamla Androidversioner inte säkerhetsuppdateras, en fråga som ägs av företaget som äger operativsystemet.

Och en app med känslig patientinformation kräver högsta säkerhet, förklarar Gabor Révay, IT-ansvarig för Alltid öppet. Man måste till exempel skydda appen mot hackare.

Regionen får ingen support

Dessutom upphör supporten på äldre Androidversioner.

– Företaget styr när det är "end of life" för ett operativsystem, och då kan vi inte få hjälp när det uppstår problem i appen, säger han.

Samma ordning gäller Iphone, även om man där klarar sig med en lite äldre lur ännu så länge.

Många klagomål

Tusentals användare drabbas. Hittills i år har 35 000 ärenden kommit in, varav många från användare som inte kan uppdatera sin app, enligt Gabor Révay.

– Vi kan inte fortsätta så, säger han.

Och det finns en väg ut, som regionen arbetar med nu. I stället för en mobil-app utvecklar de en webb-app.

Funkar på äldre mobil

De rundar mobilens operativsystem och använder webbläsaren i stället.

– Då är vi inte beroende av senaste modellen av mobilen eller surfplattan och slipper inlåsningseffekten. En webb-app funkar lika bra på datorn, plattan och i mobilen, och man loggar in med bank-id.

Då spelar det ingen roll om mobilen är gammal, för webbläsare kan alltid uppdateras. Webb-appen kommer att utvecklas, och successivt tas i bruk, under 2023.