Mannen i 70-årsåldern har berättat att han, efter ett besök hos en bekant, på grund av omläggningar i trafiken råkade köra ut på E18 åt fel håll.

Han säger att han förstod det först efter cirka 200 meter, när hastigheten ökade till cirka 60–70 kilometer i timmen och han kom väldigt nära vissa byggnader.

Ungefär i samma ögonblick mötte han en bil som kom åkande i motsatt riktning.

Händelsen inträffade i början av juli förra året, på E18 mellan Arninge och avfarten till Åkersberga.

Ökade farten

Mannen mötte sedan fler bilar som tutade, men i stället för att stanna ökade han sin fart till 100 – ”för att komma av vägen så fort som möjligt”.

Till slut svängde han av på en avfart där en civil polisbil ingrep. Poliserna frågande honom om han hade en önskan att dö, vilket han svarade nekande på.

En polisman vittnade i tingsrätten om att den äldre mannen haft goda möjligheter att vända om, eller åtminstone köra ut i vägrenen under de minst fem kilometer han färdades. Enligt en annan polis tvingades mötande bilar väja för att inte krocka med den äldre mannen.

Inte grovt brott

Mannen anser inte att han varit vårdslös, men dömdes trots det av Attunda tingsrätt för vårdslöshet i trafik till 120 dagsböter, totalt 16 800 kronor.

Rätten övervägde först att gå på åklagarens linje och bedöma brottet som grovt. Men eftersom mannen uppgett att han försökt varna andra trafikanter genom att "ljustuta" och ha varningsblinkers på valde domstolen, ”med viss tvekan”, att inte bedöma brottet strängare.