Äldre lovas boende i stan när Vintertullen stänger

När Vintertullen stänger måste ett hundratal äldre flytta. Nu lovar äldreborgarrådet Clara Lindblom (V) att de inte ska behöva lämna innerstan.

  • Publicerad 09:10, 14 mar 2016

I januari nästa år stängs Vintertullens vård- och omsorgsboende som svämmades över efter skyfall 2014. Renoveringsbehovet av fastigheten är för stort, anser Söders politiker.

För det hundratal äldre som bor på Vintertullen betyder det att de måste ställa sig i kö till andra boenden i staden.

Ingen förtur

De får ingen förtur till nya platser, men äldreborgarrådet Clara Lindblom (V) lovar att de som vill kommer få bo kvar i innerstan.

– Alla ska kunna känna sig trygga att de får plats på ett nytt boende. Alla som i dag bor på Vintertullen kommer att kunna få platser på andra boenden i innerstan. Det finns lediga platser, säger hon.

Patric Rylander, avdelningschef för äldreomsorgen på Södermalms stadsdelsförvaltning, säger att det finns en god tillgång på platser på boenden och servicehus på Söder men om Vintertullens äldre får bo kvar i stadsdelen går inte att svara på i dag.

– En del äldreboenden på Södermalm har lång kö, medan andra inte har någon kö alls. Det beror alldeles på vad man väljer, säger Patric Rylander.

Vintertullens boende får nu hjälp av stadsdelen att ­­hitta nya boenden.

– Vi hjälper till att ställa alla boende i kö och de kommer få praktisk hjälp runt flytten. Det ska inte bli några flyttkostnader eller dubbla hyror, säger Patric Rylander.

Uppmanas ställa sig i kö

De äldre som köat till Vintertullen uppmanas nu ställa sig i kö till andra boenden.

Vad som kommer hända med fastigheten som ägs av kommunala bolaget Micasa ska utredas.