Äldre kan få tropiskt boende

Tropisk miljö och Medelhavsklimat kan bli en del av vardagen för 55-plussare i Salem. Det populära seniorboendet Bovieran vill nämligen bygga 48 bostadsrätter i kommunen.

  • Publicerad 16:16, 2 nov 2015

Företaget Bovieran som profilerar sig som ”världens grönaste seniorboende” vill slå sig ned i Salem och har skickat en ansökan om markanvisning till kommunen.

Seniorboendena är identiska runt om i landet och rymmer bland annat en stor vinterträdgård med damm, boulebana och exotiska växter där temperaturen håller Medelhavsklimat. Totalt rör det sig om 48 samlade bostadsrättslägenheter, tvåor och treor i olika storlekar. Bovierans vd Sören Runsteen tror absolut att konceptet går hem i Salem, speciellt efter besöket på seniormässan i Stockholm i höstas.

– Besökare kom fram och frågade om vi inte kan etablera oss och komma till Salem.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare rapporterat om hur äldre köat i dagar för att komma över de attraktiva bostadsrätterna. I Stockholm finns boenden i Haninge och Järfälla.

Salems kommun arbetar med en ny översiktplan som bland annat visar kommunens byggplaner, men boendet kommer inte att ingå i det tidiga förslaget till översiktsplan som presentar i början av nästa år.

– Det och andra byggprojekt kan bli aktuella längre fram men först måste vi diskutera förutsättningarna, om det finns plats och vad vi tycker om det, säger kommunstyrelsens ordförande Lennart Kalderén (M).

Om kommunen ger klartecken uppskattar Sören Runsteen att processen till färdiga bostäder tar minst två år. Marknadspriset styr och de intresserade kommer i så fall att kunna registrera sig och därefter meddelas att försäljningen för ett fast pris startat, och då är det först till kvarn som gäller.

Fakta

Samma upplägg överallt

Bovierans seniorboenden är identiska och rymmer en 1 600 kvadratmeter stor inglasad vinterträdgård med 3 000 exotiska växter, sittplatser, promenadstråk och boulebana där temperaturen håller minst 10 grader under vintern och annars Medelhavstemperatur.

Projektet rör 48 lägenheter plus föreningslokal och servicetjänster som läkarmottagning och hemtjänstlokal.

Uppdelningen är 12 tvåor om 63 kvadratmeter, 12 treor om 83 kvadratmeter och 24 treor om 87 kvadratmeter.

Källa: Bovieran
Visa merVisa mindre