Upp till 18 timmar har det hänt att de äldre har blivit sängliggande. Foto: Pekka Pääkkö

Äldre kan bli sängliggandes i 18 timmar

På Väsbygårdens äldreboende i Vallentuna tvingas de äldre att gå och lägga sig innan klockan sju på kvällen. Kommunen säger nu att de ska utreda situationen, det rapporterar SVT Stockholm.

  • Publicerad 16:51, 30 jul 2018

På Väsbygårdens äldreboende arbetar det två till tre undersköterskor per avdelning. De går hem vid klockan 21 och då ska alla boende ha gått och lagt sig. Det har lett till att Nora Korhonen, 71 år, som bor på boendet och blir intervjuad i SVT nyhetsinslag, har fått gå och lägga sig så tidigt som 17:40, rapporterar SVT Stockholm.

– Då säger de ”gå och borsta tänderna nu” och jag svarar ”nej det gör jag inte, klockan är sex”, säger Nora Korhonen, till SVT Stockholm.

Oftast ligger Nora Korhonen vaken till klockan 23 då hon somnar, sedan vaknar hon ungefär klockan sju. Ibland har det dröjt ända fram till lunch innan hon har fått hjälp ur sängen, vissa dygn kan hon ligga i sängen i drygt 18 timmar, rapporterar SVT Stockholm.

Verksamhetschefen för äldreomsorgen i Vallentuna kommun, Helena Jernberg säger till SVT Stockholm att kommunen inte har haft någon kännedom om att någon på boendet skulle vara missnöjd.

– Vi måste titta på det här för det låter inte alls bra, vi måste göra en utredning. Om det är så som det beskrivs, så låter det inte alls bra, säger Helena Jernberg till SVT Stockholm.

Med anledning av SVT nyhetsinslag har Vallentuna kommun skrivit ett utlåtande på kommunens hemsidan.

”Med anledning av SVT:s inslag ikväll vill vi göra ett förtydligande. Bemanning och rutiner efterföljs under sommaren på samma sätt som under resten av året. Vi har ett regelverk i Vallentuna kommun att patienter inte ska ligga tills sängs längre än 11 timmar, om inte annat beslutats i särskild ordning. Så vitt vi vet har patienten i inslaget inte framfört någon kritik eller synpunkter kring detta tidigare. Vi kommer självklart att föra dialog med berörd person och lösa detta på bästa sätt.”