Midsommargårdens kör serenaderade både boende och personal på vård- och omsorgsboendet Björksätra. Foto: Anna Juhlin/Ewa Torehed

Äldre i karantän fick balkongserenad

Det blev finbesök på vård- och omsorgsboendet Björksätra i Sätra på fredagsaftonen. Då kom nämligen Midsommargårdens kör och sjöng i vårkylan. Något som uppskattades av de fredagsmysande boende.

  • Publicerad 16:52, 30 mar 2020

Äldreboende ska hållas stängda, det är på order från högsta instans. Men det behöver inte vara jättetråkigt precis hela tiden. För att låta de äldre på Björksätra ha lite roligt kom Midsommargårdens kör och sjöng för de gamla på balkongerna.

Under året har föreningen Sverige berättar besökt äldreboenden i Stockholmsområdet. Deras projekt Sjung mitt liv går ut på att äldre berättar om sina liv, och att det sedan gestaltas i en sång av Midsommargårdens kör. Många av sångerna i projektet kommer handla om Skärholmen.

Men sedan Stockholms stads krisledningsnämnd beslutat att alla äldreboenden ska sluta ta emot besök utifrån, har sångerna och berättelserna tystnat. Fram till i fredags. Då, när det var läge för fredagsmyset, kom Midsommargårdens kör förbi och sjöng för de vars liv just nu levs innanför glasrutor och stängda dörrar.

– Det var trevligt att få lite kontakt. Det var under fredagsmyset, så de stod där nere och vi satt här uppe och drack ett glas vin, säger Börje Andersson.

"Ett trevligt avslut vore ju kul"

Han lovordar också Ewa Torehed, som är aktivitetsansvarig på Björksätra.

– Tack vare henne klarar vi oss så här ganska länge, det är viktigt att man har lite att syssla med. Personligen klarar jag mig en månad till utan vidare. Jag har levt mitt liv och är gammal, jag har inte så mycket att se fram emot, men ett trevligt avslut vore ju kul.

Det bjöds enligt uppgifter till tidningen, som inte kunde vara på plats, på klassiker som Man ska leva för varandra och Dagny med Owe Thörnqvist.

På grund av rådande läge blev det inte tal om att skriva autografer efter giget, men aktivitetsansvarig Ewa Torehed vittnar om att mottagandet bland fansen var positivt:

– De tyckte det var "toppen, toppen toppen". De njöt i fulla drag och det var trevligt att de ställde upp att sjunga fast det var så kallt ute, säger hon.