Balkongkonsert på äldreboendet. Foto: Åsa Sommarström

Äldre i isolering får balkongkonsert – trubadur i trädgården

Isolering är tufft för alla. På äldreboendet Enhagsslingan i Täby vill man nu sprida lite glädje i den märkliga nya vardagen, och bjöd de boende på överraskningskonsert.

  • Publicerad 16:43, 26 mar 2020

För att få till rätt scenkänsla rullar trubaduren Mikael Edfelt från Södermalm ut en persisk matta i trädgården på äldreboendet Enhagsslingan, i Täby.

Med hjälp av ett batteridrivet högtalarsystem spelar han Evert Taube-låtar för de isolerade äldre. 

– Jag tänker att Taube passar väldigt bra här. Det är glad musik, något de flesta känner igen i dessa osäkra tider.

På balkongerna och uteplatserna sitter de boende i vårsolen och termometern visar närmare 14 grader. De har fått tilltugg och ett glas bubbel medan de lyssnar till Mikael Edfelt. Det applåderas och vinkas till pressuppbådet.

Delad Glädje

Det råder besöksförbud på alla Attendos äldreboenden för att skydda de äldre från covid-19 och konserten var en överraskning för att sprida lite glädje under den isolering som pågår. Det är mycket som är annorlunda i vardagen nu.

Eldrin Khan verksamhetschef Attendo Enhagsslingan..

Eldrin Khan är verksamhetschef. 

– Vi brukar ha konserter i samlingssalen men där får de äldre inte vistas nu. Det är svåra tider och det känner ju alla av. De boende får kommunicera via iPad och FaceTime med sina nära och kära, men vi behöver peppa varandra för att klara den här situationen och vi behöver dela glädje, säger han.

Nu ska de diskutera med de boende om hur de upplevde utomhuskonserten.

– Gillade de konserten så blir det fler, säger Eldrin Khan.

Kontakt med omvärlden

Trubaduren Mikael Edfelt hade planerat sin spelning väl och valt ut bland annat Fragancia. 

– Det är en serenad som är som gjort som en sorts Romeo-och Julia-grej under balkonger. Så den passar väldigt bra tänker jag.

Oxdragarsång, Fritiof Andersson och Sjösala vals. Mikael Edfeldt höll en balkongkonsert vid Attendos boende i Enhagen i Täby. ” Jag kommer vara svartklädd för att hedra offren av corona. Under kavajen kommer jag ha en vit skjorta för att visa på det hopp. Överst en halmhatt för glädjen, som måste få finnas,även i svåra tider. 

Hur fick du den här idén? 

– För egen del handlar det om att fortsätta arbeta. Jag är trubadur som spelar på äldreboenden och har blivit avbokad från det mesta den här våren. Jag tänker mig att inte vissa påverkas men andra kanske blir deprimerade. Sen känns det trevlig att erbjuda de äldre att få lite kontakt med omvärlden.