Lurar. Bedragarna försöker ofta få de äldre personerna att betala via Bank-id. Foto: Mostphotos

Äldre i Haninge lurade på över 100 000 i bedrägeriräd

Flera äldre i Haninge kommun blev utsatta för skumma samtal från personer som påstod sig komma från inkassoföretag. De flesta genomskådade bedragarna, men andra lurades på summor så stora som över 100 000 kronor.

  • Publicerad 12:14, 17 maj 2022

Lars-Göran Rehn från Haningepolisen berättar att det kom in flera anmälningar om bedrägerier mot äldre fredag 13 maj och måndag 16 maj. Sammanlagt minst nio olika personer från olika platser i kommunen som anmält att de utsatts.

– Bedragarna fokuserar på människor som är födda på 30- och 40-talet. De påstår sig ofta ringa från inkassoföretag och menar att det blivit felaktigheter, någon skuld som behöver rättas till. De uppringda förstår oftast, men vissa har blivit lurade på sina besparingar, säger Lars-Göran Rehn.

Han vill inte säga exakt hur stora summor det handlar om, förutom att det i något fall var så mycket som sexsiffrigt. Alltså över 100 000 kronor.

Ärendena utreds centralt inom Stockholmspolisen, men Lars-Göran Rehn säger att det är en tuff uppgift.

– Telefonnumren de ringer från går inte att spåra. Det ser ut som att det är lokalt och det ser korrekt ut, men det kan mycket väl vara någon som kopplar in sig från ett annat land, säger han och lägger till:

– Bankerna hinner nog inte riktigt med heller. När de får upp ögonen för det så är det redan utfört och för sent.

Lars-Göran Rehn säger att de med jämna mellanrum går ut och varnar för bedragare men menar att det är svårt att nå ut till alla.

– Vi tar hjälp av olika pensionärsorganisationer och försöker ta kontakt och upplysa om det här, men det går inte alltid att nå alla. Personerna använder oftast inte sociala medier och läser inte via den vägen heller.