En tredje dos vaccin ska ges till äldre, meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten under en pressträff. Foto: Regeringen / Mitt i

Äldre får en tredje dos covid-vaccin – start på måndag

En tredje dos vaccin ska nu ges till de som bor på äldreboenden. Därefter till dem som har hemtjänst eller hemsjukvård, och sedan till alla över 80 år.

  • Publicerad 16:28, 28 sep 2021

De som inte tagit vaccinet får fortsätta att följa skarpa restriktioner

Det skydd som covid-vaccinet ger avtar efter några månader, och nu har Folkhälsomyndigheten beslutat att en påfyllnadsdos ska ges till alla äldre.

Det meddelade socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson vid en pressträff på tisdagen.

– Det gäller från i dag, och de med störst behov går först. Sedan får vi se över om och när fler grupper ska få en tredje dos, sade Lena Hallengren.

Äldreboenden först

Först ut är de som bor på Särskilda boenden för äldre, som ju fick sina sprutor redan i början av året.

Covid-smittan ökar på boenden för äldre – dos tre på gång

Därefter kommer de som har hemtjänst och de som har hemsjukvård.

När de grupperna är klara ska en tredje dos vaccin erbjudas de som är över 80 år.

Det ska ha gått minst sex månader sedan det senaste vaccinationstillfället.

Snabbstart

Region Stockholm har legat i startgroparna för detta och redan på måndag kan vaccination starta på äldreboenden, och 80+ kan boka tid för vaccination via appen Alltid öppet eller via telefonbokningen som man hittar på 1177.

– Till skillnad från våren 2021 när de här grupperna erbjöds vaccin först finns det nu gott om vaccin och god kapacitet att vaccinera de här grupperna. Därför väntar vi oss att det ska kunna ske relativt fort för den som önskar få sin tredje dos, säger vaccinsamordnare Magnus Thyberg i ett pressmeddelande.

Lägre smittspridning

Smittspridningen, som gått upp under sommaren, har nu gått ner markant. Första veckan i september rapporterades 2 132 positiva provsvar. Senaste veckan är antalet ner i 1 277.

Under hösten har smittan åter tagit sig in på äldreboenden. 51 personer som provtagits på äldreboende konstateras i regionens senaste rapport. I augusti rapporterades inga fall.

"Dansa hela natten"

På onsdagen hävs de kvarvarande restriktionerna, men oro finns för att smittspridningen åter ska ta fart.

– Nu kan man dansa hela natten och gå på fullsatta matcher och konserter. Men de som inte tagit vaccinet får fortsätta att följa skarpa restriktioner om att undvika trängsel och folksamlingar, sade Lena Hallengren.

Så ges tredje dosen

Boende på SÄBO vaccineras på plats i boendet. Även personal som ännu inte tagit båda sina doser kan vaccineras.

Personer med hemtjänst/hemsjukvård erbjuds vaccination via sina vårdgivare. Det sker antingen i hemmet eller på husläkarmottagning.

Personer födda 1941 eller tidigare får boka tid för vaccination med start måndag den 4 oktober.

Källa: Region Stockholm

Visa merVisa mindre