Ica Kvarnen på Kvarnbergsplan är en av två matbutiker i Huddinge som slutar som postombud. Hans Gürth, till vänster, tycker att det är förskräckligt. Foto: Claudio Britos

Äldre drabbas när handlare bryter med Postnord

Näthandeln växer och bergen av paket som delas ut hos de lokala postombuden växer. Nu har två Ica-butiker i Huddinge valt att sluta som ombud för att istället koncentrera sig på att vara matbutiker.

  • Publicerad 10:25, 24 jan 2019

Ica Stuvsta och Ica Kvarnen ska sluta som postombud. Det var Mitt i Huddinge först att rapportera om. Med den ständigt växande näthandeln har paketen som strömmar in till de lokala postombuden ökat kraftigt.

Ica Kvarnens butikschef Tim Eriksson säger till tidningen att antalet paket ökat med 20–30 procent varje år.

– Det blir en stoppkloss i kassan, kunder klagar på att det tar lång tid. I grunden är vi en matbutik. Det är det vi vill koncentrera oss på, kommenterar Tim Eriksson beslutet i Mitt i.

De som tidigare hämtat ut sina paket från Ica-butikerna hänvisas istället till Coop i Stuvsta.

Många har förståelse för handlarnas beslut. Men i Huddingegrupperna på Facebook har många även yttrat besvikelse och frustration över att det nu kommer bli betydligt längre att ta sig för att hämta ut paket.

Äldre drabbas av längre avstånd

– Det är förskräckligt för oss äldre som har problem med kroppen, som nu måste gå ännu längre för att hämta ett paket. Jag bor på Rådsvägen, det blir ju en extra kostnad med färdmedel nu när jag måste åka längre för att hämta ett paket, säger Hans Gürth till HuddingeDirekt.

Ann Persmalm från PRO Stuvsta-Snättringe bekräftar den bilden för Dagens Nyheter.

– Det bor många äldre personer här som tvingas promenera långt eller ta bussen för att hämta paket, vilket även blir en kostnadsfråga eftersom SL-kort är dyrt, säger Ann Persmalm, PRO i Stuvsta-Snättringe, till DN.

Postnord hoppas kunna hitta nya lokala ombud. Till exempel har närbutiken Direkten i Stuvsta berättat för Mitt i att man vill bygga ut sina lokaler för att kunna ta emot fler paket.

Leif Säll:

– Jag förstår butiken, det är ju fullt där inne, de försökte bygga ut butiken och det hjälpte inte. Postnord kunde ju fixa en egen lokal här i området.

Foto: Claudio Britos

Yvonne Rünell:

– Borde ha kommit ut ett sms eller brev i lådan angående att de ska sluta. De sa att det skulle ha kommit, men jag har inte fått något.

Foto: Claudio Britos