Äldre blev utan mat: ”Ska inte kunna hända”

Efter att en pensionär hittats medtagen och hungrig eftersom hemtjänstens mat för flera dagar uteblivit kräver Socialdemokraterna svar från den politiska majoriteten. Enligt Love Bergström (M) som är politiskt ansvarig för hemtjänsten har personal brustit i att följa rutinerna. – Vi har dubbla kontrollfunktioner för att detta inte ska hända, säger han.

  • Publicerad 14:26, 10 aug 2018

Det var i början av juli som en anhörig hittade en pensionär, med hemtjänst från Huddinge kommun, medtagen och hungrig. Pensionären som fick sin mat levererad av hemtjänsten en gång i veckan hade inte fått någon mat. Saken Lex Sarah-anmäldes och enligt SVT som var först att rapportera om anmälan hade kylskåpet stått tomt i fyra dagar.

På torsdagen gick Socialdemokraterna ut och krävde att den politiska ledningen ger svar på hur händelsen kunnat inträffa och att man säkerställer och att något liknande inte inträffar igen.

– Att en äldre person som har hemtjänst är utan mat i fyra dagar är helt oacceptabelt och skulle kunna få livshotande konsekvenser, säger Sara Heelge Vikmång (S) som är oppositionsråd i ett pressmeddelande.

Sara Heelge Vikmång. Foto: Andy Prhat

Enligt Moderaternas Love Bergström, som är politiskt ansvarig för hemtjänsten i Huddinge och ordförande i äldreomsorgsnämnden, beror händelsen på att anställda inte följt de uppsatta rutinerna.

– Vi har dubbla kontrollfunktioner för att sådant här inte ska hända. Om en beställning av mat utgår av någon anledning så ska den äldres anhöriga informeras om detta av hemtjänsten.. De som sedan är ansvariga för beställningarna från hemtjänsten ska också dubbelkolla när beställningar för en pensionär uteblir. Här har alltså båda kontrollrutinerna missats, säger Love Bergström.

Gjorde ny beställning

Enligt Love Bergström var det först hemtjänstpersonal som upptäckte att någon matleverans för kommande vecka inte kommit till pensionären. En ny beställning gjordes, men matlådorna uteblev. När en anhörig till pensionären kom hittade denne pensionären hungrig och medtagen.

– Det här är något vi tar på allvar. Vi har gjort extra genomgångar av rutinerna och uppdaterat alla medarbetare så att de förstår vikten av att följa dessa. Vi kommer att övervaka att så sker, säger Love Bergström.

900 matlådor

 Love Bergström känner inte till att något liknande hänt tidigare.

– Vi levererar omkring 900 matlådor i hemtjänsten varje vecka och det här har inte hänt på flera år enligt informationen jag fått, säger han.