Fyra personer har åtalats för bedrägerier mot äldre. De greps i Umeå men hade hunnit med att lura ett sort antal äldre människor i Stockholmsområdet; i Bandhagen, Hägersten, Älvsjö, Älta, Ekerö och Upplands Väsby.

Ringt upp och stressat sina offer

Bedragarna har bland ringt upp och sagt att någon har tagit ett lån i de äldre målsägarens namn och att banken måste komma och hämta upp kortet med kod. I vissa fall har de sagt att polisen ska hämta kortet. I flera fall har de äldre personerna lämnat ut kort och kod till bedragarna som sedan använt korten för att ta ut pengar och köpa saker i butik.

– Nästan alla äldre vet om att det finns bedragare och att de inte ska lämna ifrån sig kort eller koder, men gärningsmännen är skickliga. De stressar upp offren som oftast är väldigt gamla. Det begränsar deras kognitiva förmåga och de hinner inte tänka efter. Många mår dåligt långt efteråt, säger Mehdi Asadpour, på Stockholmspolisens bedrägerisektion.

Fler fall i Västerort

Brottsrubriceringarna i åtalet är grovt bedrägeri, föregivande av allmän ställning samt olaga identitetsanvändning.

Problemet är långt ifrån unikt och de fyra som greps är långt ifrån ensamma om sin metod. Västra Stockholm har haft en uppsjö av liknade fall på senare tid. Polisen Mehdi Asadpour säger till Mitt i Vällingby att det är i synnerhet en särskild grupp som drabbats.

– Det här är allvarliga brott. Minimistraffet är sex månader och maxstraffet är sex år. Majoriteten av de som blir lurade är över 90 år och de flesta är kvinnor. Bedragarna jobbar upp en kognitiv svacka hos de äldre genom stress och manipulation,

https://www.mitti.se/nyheter/fler-aldre-utsatta-for-bedragerier/repucx!@6cLCE2PtwYNOsLt7FshyQ/

https://www.mitti.se/nyheter/vallingbybon-anita-lurades-pa-15-000-kronor/repucC!PrOydDprTWT5n5TojFt0SA/