Äldre bilar förbjuds på Hornsgatan – då tas beslutet

En helt ny miljözon ska införas på Hornsgatan – den första i sitt slag. Det innebär att äldre bensin- och dieselbilar portas. Beslutet ska klubbas i kommunfullmäktige i höst.

  • Publicerad 14:41, 17 maj 2019

Luften på Hornsgatan har varit en snackis i många år. Nu vill Stockholms styrande politiker förbjuda de smutsigaste personbilarna.

Bensin- och dieselbilar måste framöver ha euroklass 5 eller 6 för att köra på Hornsgatan, det vill säga att de flesta bilar som är äldre än 11 år förbjuds. 

”Angeläget beslut”

– Det här är både ett viktigt och angeläget beslut. Hornsgatan är den gata i Stockholm som har sämst luft. Dålig luft med höga halter av kvävedioxid drabbar särskilt barn och äldre, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd.

– Genom att nu införa en miljözon på Hornsgatan så förbjuder vi de bilar som släpper ut allra mest kvävedioxid från att köra där, fortsätter han.

Införs nästa år

De nya reglerna föreslås gälla från januari 2020. Men det ska fortfarande vara tillåtet att korsa Hornsgatan även med fordon med Euro 4 klass och lägre.

Du kan se vilken miljöklass din bil har genom att knappa in ditt registreringsnummer på Transportstyrelsens hemsida, klicka på fliken teknisk data och sedan motor och miljö.

Klubbas i april

Beslutet om den nya miljözonen 2 på Hornsgatan klubbades 25 april i trafiknämnden, men nu ska politikerna i kommunfullmäktige också godkänna planerna vilket ska ske augusti eller september 2019.

Socialdemokraterna har varit väldigt kritiska till miljözonerna, vilket Mitt i tidigare rapporterat om.

Fakta

Miljözoner i Stockholm

Miljözon 1: Den enda miljözon som i dag finns i Stockholm. Omfattar tung trafik och skärps år 2021.

Miljözon 2: Ska enligt förslaget införas på Hornsgatan. Innebär att bilarna måste ha Euro 5 eller Euro 6-klassning, med andra ord nästan alla bilar som är yngre än 11 år. Från den 1 juli 2022 skärps reglerna för dieselbilar då de måste ha minst Euro 6-klassning.

Miljözon 3: Innebär att enbart elbilar och gasbilar får köra inom miljözonen. I nuläget finns inget förslag på att införa miljözon 3 i Stockholm.

Källa: Stockholms stad
Visa merVisa mindre