Det nya förbudet kan införas redan år 2020. Foto: Paul Mohlin

Äldre bensinbilar förbjuds på Hornsgatan

En ny miljözon ska införas på Hornsgatan och andra gator där luftkvaliteten är dålig. Det presenterade Stockholms nya blågröna majoritet på fredagen.

  • Publicerad 13:26, 12 okt 2018

Äldre diesel- och bensinbilar ska i framtiden förbjudas att köra på Hornsgatan. Det stod klart när Stockholms nya styre, alliansen och Miljöpartiet, hade presskonferens på fredagen.

– Vi kommer införa miljözon två på Hornsgatan och andra gator där luftkvaliteten är för dålig. Miljözon två innebär att äldre bilar, både diesel och bensin, kommer behöva ta en annan väg än Hornsgatan, säger Daniel Helldén.

Inte hela stan

Tillträdande finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) vill poängtera att det inte handlar om ett dieselförbud i hela Stockholm.

– Men på Horngatan är det dålig luft, det måste vi åtgärda.

Vilka fler gator som även får förbud är ännu inte namngivna, men tidigare har Sveavägen nämnts som en kandidat.

Fakta

Miljözon 2 på Hornsgatan

2016 tog Transportstyrelsen fram förslaget om miljözonernas utformning i Stockholms stad.

I förslaget delas innerstan upp i två zoner.

Den ena – miljözon klass 2  – blir ett komplement till dagens miljözon klass 1 som stänger ute vissa tunga fordon från stadskärnan.

Zonen omfattar ett större område och kräver att bensindrivna personbilar, lätta lastbilar och bussar som drivs på bensin, etanol eller gas minst har utsläppsklassen euro 5. Något som alla bilar satta i trafik från 2011 måste ha. För dieselbilar är kraven högre och den senaste utsläppsklassen euro 6 krävs i zonen.

De flesta bilar satta i trafik efter 1 september 2015 kan antas ha utsläppsklassen euro 6. Men många dieselbilar som de senaste åren sålts som ”miljöbilar” kommer inte godkännas av kraven.

Källa: Transportstyrelsen
Visa merVisa mindre