Aldebe: ”Jag står inte bakom domskälet”

Kritiserade nämndemannen: ”Jag har inte sagt det som står i domen”. Men domaren menar att domen skrivits enligt praxis.

  • Publicerad 16:54, 9 mar 2018

I helgen briserade nyheten om att Solna tingsrätt hade friat en man från misstankar om att han misshandlat sin hustru, bland annat för att han ”kom från en bra familj”.

Mannen hade åtalats för misshandel efter att han, enligt åklagaren, knuffat in sin fru i möbler, slagit henne i ansiktet, dragit henne i håret och tryckt en sko i ansiktet på henne.

Två av nämndemännen, Ebtisam Aldebe och Hasan Fransson, friade mannen och i domen står det bland annat att kvinnan inte gick att lita på. Tingsrätten menade också att det inte gick att utesluta att kvinnan själv orsakat skadorna för att ”sätta dit” sin man. Rätten ansåg också att kvinnan inte skulle ha gått till polisen, utan i stället hållit det inom familjen.

Jag har varken fått se domskälet eller godkänt den

Ebtisam Aldebe, om den kritiserade domen

När nyheten briserade fick en av nämndemännen bakom domen, Ebtisam Aldebe, motta massiv kritik. Bland annat på för att hon tidigare förespråkat särlagstiftning för muslimer.

För Mitt i svarar hon nu på kritiken som riktats mot henne.

Ebtisam Aldebe säger hon varken har yttrat de ord som står i domen eller står bakom domskälet som friade mannen.

Men hon står fast vid att domen var riktig.

Anledningen till att mannen friades var i stället bristande bevisning.

– Jag står inte bakom den skriftliga delen. Jag har varken fått se domskälet eller godkänt det. Vanligtvis när det råder skiljaktig mening ska man få se skrivelsen för att godkänna den, men det har vi inte fått göra i det här fallet. Jag har inte sagt det som står. Jag fick se domskälet i efterhand, säger Ebtisam Aldebe.

Rådmannen Lena Klintefall och en av de tre nämndemännen ville fälla mannen. I deras skiljaktiga mening går det att läsa ”att åklagaren har presenterat en utredning som är så stark att den i sig är tillräcklig för att beviskravet ställt utom rimligt tvivel ska vara uppfyllt”.

Eftersom två nämndemän ville fria mannen och rådmannen och en nämndeman ville fälla så friades den åtalade, enligt principen hellre fria än fälla.

Det är en del av en häxjakt på muslimer

Ebtisam Aldebe, tror att rasism ligger till grund för domskälet

Ebtisam Aldebe menar att rådmannen medvetet skrivit de skiljaktiga domskälen på olika sätt för smutskasta henne och den andra nämndemannen Hasan Fransson.

– Du kan se att den är skriven på två olika sätt. Rådmannen har skrivit vår mening på lätt svenska, medan deras skiljaktiga mening är skriven på fackspråk. Det är en del av en häxjakt på muslimer. De vill inte ha muslimer i det offentliga rummet.

Rådmannen avfärdar anklagelserna

Mitt i har sökt rådmannen Lena Klintefall för en kommentar, men hon har inte gått att nå.

Lena Klintefall har dock tidigare kommenterat både domslutet och liknande uttalanden från Ebtisam Aldebe.

Jag avvisar bestämt att jag har någon dold agenda eller liknande. Jag har skrivit ner det som jag uppfattade att de anförde som grund för sina slutsatser, säger Lena Klintefall till TT.

Hon hävdar även att hon inte skrivit om domen utan nämndemannens kännedom, och påpekar att nämndemän aldrig brukar få se utkast av domar.

Nej, så går det inte till. Det är inte så att det har funnits två olika domar, jag vet faktiskt ärligt talat inte vad hon menar. Nämndemän får aldrig se ett utkast av en dom eller skriva under någon dom. Det görs inte vid någon domstol någonsin. Det stämmer helt enkelt inte.

Ebtisam Aldebe är dock säker på sin sak: Hon och nämndemannen Hasan Fransson sa aldrig att det som står i domskälet.

– Många centerpartistiska medlemmar har ringt mig privat och står på min sida. De vet att jag inte har de här åsikterna som står i domskälet. Hela min familj har jobbat aktivt för integration och mänskliga rättigheter i jättemånga år. Jag är svensk medborgare och muslim. Jag är inte islamist och jag dömer enligt svensk lag.