Hobbycyklisten Peter Lindström skulle gärna vilja ha mountainbikeslingor i skogen i Alby. Men politikernas enda löfte hittills är en superpulkabacke. Foto: Stefan Källstigen

Albys pulkabacke ska bli dragplåster

Med 15 miljoner kronor ska Alby friluftsområde rustas upp de kommande två åren. Nyinflyttade Peter Lindström hoppas på mountainbikeslingor i skogen. Men politikerna har bara gett grönt ljus för en omvandling av pulkabacken.

  • Publicerad 11:54, 8 sep 2014

I kommunens nya strategi för hur Alby ska bli mer attraktivt finns förslag på åtgärder för 52 miljoner kronor. Det handlar om allt från ny enhetlig skyltning till upprustning av olika hus. Men också om att förse området med nya fritidsaktiviteter, utan att för den skull göra våld på naturen.

Men än så länge har politikerna i Tyresö bara lagt undan 15 miljoner kronor för Alby. Och vilka av förslagen i strategin som ska omsättas i praktiken är ännu inte bestämt.

Dick Bengtson (M), ordförande i kultur och fritidsnämnden, menar dock att arbetet med att rusta upp Alby gård och andra byggnader är högt prioriterat. Det är dock något som kostar. Enligt kommunens beräkningar behövs 21 miljoner kronor om man dessutom ska förse dem som jobbar i Alby med ett nytt hus.

Kjell Borgström på Naturskyddsföreningen i Tyresö ser en stor risk för att husrenoveringarna äter upp hela budgeten.

Dick Bengtson lovar dock mer pengar till 2017.

– Men hur mycket vill jag inte spekulera i, säger han.

Han menar att Alby kommer att bli mycket bra i framtiden – inte ett Skara sommarland, men inte heller ett museum där man inte får göra något. Men det tar några år, säger han.

Ett positivt besked till vintern är att det redan nu finns ytterligare en halv miljon kronor att använda till Alby – något som i huvudsak ska gå till att förvandla pulkabacken till en besöksattraktion.

– Vi snackar om en superpulkabacke med ledstänger och olika typer av pister för olika åldrar. Resterande pengar ska användas till en utbyggnad av discgolfbanan eller utegymmet, säger Dick Bengtson.

Peter Lindström, hobbycyklist som nyligen flyttat till Tyresö, ser helst av allt att kommunen plöjer väg för ett par mountainbikeslingor i skogen.

– Det finns ju superbra möjligheter här, säger han.

Några cykelslingor finns dock inte med bland förslagen i den nya strategin, då det kan strida mot reservatsföreskrifterna.

Dick Bengtson är ändå inte redo att skrota idén.

– Allt måste prövas och vi vet att det finns ett stort intresse för att cykla i naturen. Och kan man göra en ridstig kan man väl göra en cykelbana, säger han.

Det finns ju superbra möjligheter här.Peter Lindström, hobbycyklist

Fakta

Här är några av förslagen för Alby

Renovera byggnader.

Förstärkt lantlig karaktär.

Ny lekplats och ny hinderbana.

Naturstig för barn.

Ny ridstig.

Naturparklek.

Nya omklädningsrum och toaletter.

Naturvärd, naturlekspedagog och trädgårdsmästare.

Utbyggd discgolfbana.

Klätterplats.

Plattform för fågelskådning.

Groddammar.

Källa: Utvecklingsplan Attraktiva Alby

Visa merVisa mindre