Albybon Jacktone är Stockholms yngste skydiver

Första gången han såg ett flygplan höll det på att störta i trädet han klättrat upp i. Men motorn gick igång och femårige Jacktone sprang in och berättade att han ville bli pilot. Nu utbildar Albybon sig för att bli ballongpilot, men är redan Sveriges Stockholms yngste skydiver.

  • Publicerad 16:49, 26 okt 2018

Albybon studerar till vardags på S:t Botvids i Hallunda, men siktet är inställt på himlen. Vägen dit går via Enköping berättar Jacktone Gitagiah.

– Där finns en utbildning för att bli flygmekaniker, säger han.

Jacktone var 5 år när han såg ett plan som var på väg att störta. Där tog drömmarna vid. Foto: Stefan Källstigen.

Siktet på att komma upp i luften kom tidigt. Jacktone som är född på kenyanska landsbygden berättar om det första stora mötet med ett flygplan. Fem år gammal var han på besök hos sin mormor och hade klättrat upp i ett träd för att plocka mango. I närheten fanns en liten flygplats.

– Motorerna krånglade och planet tog nästan i trädtopparna. Det var ett Cessna Caravan. Men motorerna gick igång och planet steg uppåt igen, säger han..

Ett traumatiskt första möte går att tänka sig. Men Jacktones reaktion var en annan.

Jacktone på väg att kasta sig ut. Albybon är Stockholms yngste skydiver.

– Jag sprang in och berättade för alla att jag ville bli pilot, säger han.

Jacktone manövrerar inför att ballongen ska lyfta. Foto: Peter Magnusson

I Alby mötte han 12 år gammal en person som blivit avgörande för hans drömmar.

– Min mamma ropade ”kom Jacktone!”. Utanför flög en paraglider med motor. Jag sprang ner till fältet i Alby där den landade, berättar Jacktone.

Jacktone Gitagiah och Peter Magnusson på fältet i Alby där de träffades för första gången. Foto: Stefan Källstigen.

Det var här han träffade Peter Magnusson för första gången. Peter som bor i Kyrkbyn i norra Botkyrka har haft företag inom ballongflyg och fallskärmshoppning i många år. Och sedan den dagen har de två varit kumpaner. Jacktone har följt med Peter på ballongflygningar och fallskärmshoppning runt om i Sverige. Nyligen tog Jacktone också licens som skydiver. Därmed är han nyss fyllda 17 år Stockholms yngste skydiver och näst yngst i hela Sverige.

Jacktone i fritt falll. Frifallstiden i skydiving är lång. Hoppet sker från 4 000 meter och och fallskärmen löses ut lågt, cirka 750 meter över marken berättar Peter Magnusson. Foto: Hella Stening

Peter Magnusson kunde så småningom konstatera att fått något av en kändis med sig på färden. Jacktone hade ett numera nedlagt Instagram-konto som så småningom fick över 30 0000 följare.

– Folk kom fram och kände igen Jacktone när vi stannade utefter vägarna, berättar Peter Magnusson.

Skydiving är kortfattat fallskärmshoppning med ett långt fritt fall där den som hoppar gör diverse konster och manövrar i luften. Peter Magnusson uppmuntrar Jacktones intresse men ville inte övertala hans mamma till något.

– Utifall något skulle hända så fick han göra det själv, säger Peter Magnusson om sin adept.

Vid ballongflygning använder Jacktone karta och vindkompass för att räkna ut vartåt ballongen ska flyga. Foto: Stefan Källstigen.

Enligt Jacktone var detta dock inte några större problem.

– Hon ville säga både ja och nej. Men hon vet att det här varit min dröm i många år, så det blev ett ja, säger han.

Jacktone Gitagiah siktar högt. Foto: Stefan Källstigen.

Vad är siktet inställt på?

– Jag skulle vilja driva ett företag inom ballongflyg, flyg och fallskärmshoppning. Och utbilda ungdomar. Ungefär som Peter gjort. Han har lärt mig mycket, säger Jacktone.