Stora protester när Albyberget såldes år 2013. Foto: Mitt i

Albyberget säljs vidare – för mer än dubbla

Kommunägda Botkyrkabyggen sålde sina lägenheter på Albyberget 2013. Nu säljer köparen vidare – för mer än det dubbla priset: 1,6 miljarder kronor.

  • Publicerad 12:17, 5 apr 2018

På torsdagsmorgonen kom meddelandet. Byggmästare Anders J Ahlström Holding AB säljer 1 274 bostäder på Albyberget till företaget D. Carnegie & Co. för 1,6 miljarder kronor.

Ägt i drygt 4 år

Företaget har då ägt bostäderna på Albyberget som såldes under stora protester i drygt 4 år. Försäljningspriset är mer än det dubbla mot vad Botkyrkabyggen och Botkyrka kommun fick i slutet av 2013 – då 705 miljoner kronor.

Roligt att konstatera att vi hållit och håller på att fullborda de löften vi gav till Botkyrkabyggen

Säljaren Mikael Ahlström

Riskkapitalisten Mikael Ahlström som frontar Byggmästare Anders J Ahlström Holding AB säger i ett pressmeddelande att företaget hållit sina löften till Botkyrkabyggen.

– Roligt att konstatera att vi hållit och håller på att fullborda de löften vi gav till Botkyrkabyggen vid tillfället för förvärvet. Sist men inte minst har det varit en stor upplevelse att få arbeta tillsammans med våra duktiga medarbetare i Alby, säger Mikael Ahlström.

Enligt avtalet som företaget Mitt Alby skrev på ingick att bolaget skulle anställa sommarvikarier lokalt och låta 25 procent av jobben vid renoveringar gå till Botkyrkabor. Företaget skulle också engagera sig lokalt och under en tioårsperiod investera 10 miljoner kronor i närområdets föreningsliv och i sociala entreprenörer.

Kommunen sålde trots protester

Protesterna var stora när Albyberget såldes 2013. Försäljningen av 1300 bostäder på Albyberget till riskkapitalisten Mikael Ahlström genererade stora protester bland de boende men splittrade även politikerna.

– Vi har en långsiktig seriös samarbetspartner som vill utveckla Albyberget tillsammans med Albyborna. Det är också en aktör som är villig att anställa lokalt och att stötta lokala näringslivsprojekt, sade dåvarnde kommunalrådet Katarina Berggren (S) om köparen då.

Vänsterpartiets gruppledare Mats Einarsson var inte lika nöjd:

– Vad jag förstår är det en riskkapitalist helt utan erfarenhet av fastighetsförvaltning, sade han.

Tar över 26 april

Den 26 april får hyresgästerna på Albyberget nya ägaren D. Carnegie & Co som ny hyresvärd.

– Precis som tidigare innehavare av denna kvalitativa fastighetsportfölj är vår affärsmodell att investera i utvecklingen av våra fastigheter och deras närområden för att skapa, trygghet och bättre boendemiljöer för våra hyresgäster, säger Svein Erik Lilleland, som är vd för det nya ägarbolaget i ett pressmeddelande.