Protesterna var stora när Botkyrkabyggen sålde Albyberget 2013. Nu är beståndet återigen blivit del av en ny affär. Foto: Mitt i

Albyberget del i ny jätteaffär – tyskt storbolag köper

Albyberget blir del av en ny jätteaffär. Tyska jättebolaget Vonovia köper majoriteten av aktierna i Albybergets ägare Hembla AB.

  • Publicerad 17:04, 30 sep 2019

Tyska Vonovia köper över 60 procent av aktierna i Hembla AB som äger cirka 1 300 lägenheter i Alby. Säljare av aktierna i  Hembla AB som också äger bostäder i andra delar av Stockholm och Sverige är amerikanska storbolaget Blackstone Group.

Fakta

Äger 400 000 bostäder

Hemblas nya ägare Vonovia äger i dag nästan 400 000 bostäder i Tyskland, Österrike och Sverige.

Vonovia förvaltar utöver det också närmare 80 000 lägenheter.

 

Visa merVisa mindre

Husen på Albyberget har sedan Botkyrkabyggen sålde husen 2013 varit inblandat i fler affärer. Den nya ägaren Byggmästare Anders J Ahlström Holding AB sålde trots sitt muntligt löfte om långsiktigt ägande av husen på Albyberget beståndet i april förra året.

Albyberget säljs vidare – för mer än dubbla

Nya ägare blev då D Carnegie & Co som senare bytte namn till Hembla AB.

De gamla lägenhetshusen på Albyberget ingår i affären. Foto: Anders Björklund

Tyska Vonovia köpte 2018 också svenska Victoria Park AB.  Enligt Vonovias vd Rolf Buch är bolaget långsiktiga ägare av fastigheter:

– Vi är långsiktiga ägare av hyresfastigheter och erbjuder attraktiva bostäder av hög kvalitet. Efter förvärvet av Victoria Park förra året har vi märkt att vår strategi att erbjuda våra hyresgäster hög kvalitet och en god boendemiljö har fullt stöd av våra svenska kollegor. Vår investering i Hembla kompletterar vår nuvarande närvaro i Sverige. Vi har lång erfarenhet av att skapa värde för både hyresgäster och aktieägare, något vi uppnår genom vår långsiktiga expertis och våra heltäckande tjänster samt med bättre upphandlingar och finansiering. Med denna hållbara och mycket långsiktiga inriktning lever vi upp till vårt sociala ansvar, säger Rolf Buch i ett pressmeddelande.

Vonovia förbereder också enligt den lagstadgade budplikten ett bud på övriga aktier i Hembla AB.

Protester: 40 procent höjd hyra på Albyberget