Albin Widerberg har bott i Upplands Väsby hela sitt liv. Han hade bra meritpoäng när han gick ut nian på Grimstaskolan och kom in på naturprogrammet på Arlandagymnasiet.

– Men jag märkte snabbt att det var tufft och hoppade av, säger Albin Widerberg.

Han testade sedan elprogrammet i Sollentuna och bygg- och anläggning i Väsby, men inget kändes rätt och ingen utbildning avslutades. I stället började han jobba på hamburgerrestaurang inne i Stockholm.

Ville ta examen

Men viljan att ta gymnasieexamen fanns kvar. Förra hösten drog han ner till Småland och började studerade på folkhögskola. Och i våras gick han ut.

Men att få jobb visade sig vara lättare sagt än gjort. Han vände sig då till Vägval unga, kommunens vägledning, där han tidigare fått hjälp.

– Jag är så glad att jag fick testa det här med ungdomsanställning på Medley. Och att jag fick jobb som timvikarie här efteråt. Jag trivs jättebra. Jag får göra allt från att stå i receptionen och ta emot kunder till att städa i gymmet.

Vad betyder det här för dig?

– Jättemycket. Sedan jag kom tillbaka från skolan och Småland har det stått ganska stilla i livet. Nu kan jag börja planera och titta på lägenhet.

Han vet inte riktigt än vad han vill göra i framtiden, men så småningom vill han plugga vidare. Till vad vet han inte än, men nu får han tid att tänka.

– Det här är en väg in i arbetslivet. Efter det har man mycket mer erfarenhet och det öppnar för framtiden.

Ska bryta isolering

Albin är en av de första som har fått testa ungdomsanställningen, där i första hand 30 ungdomar erbjuds en månads jobb. De 30 jobben finansieras genom projektet Väsby växlar upp, men kommunen har även fått extra regeringsmedel på grund av läget med Covid-19, vilket ger fler unga möjligheten att få ungdomsanställning.

– Syftet är att ungdomar ska motiveras till en förändring, bryta isolering eller helt enkelt få färska referenser och jobb på sina cv, säger Mohamed Sadik, ungdomscoach på Vägval unga.

Jessica Brolin, samordnare på Vägval unga, ser hur hårt effekterna av coronapandemin har slagit mot de unga.

– De branscher som ungdomar brukar söka sig till, som restaurang och handel, påverkades ju mycket. Vi har unga som står långt från arbetsmarknaden och som behöver extra stöd för att få jobb.

Plats för fler

Hon betonar att det finns plats för fler att söka ungdomsanställning – alla som är 16–24 år och varken jobbar eller pluggar är välkomna att söka. De söker även fler arbetsgivare som kan erbjuda en plats.

– Många arbetsgivare är väldigt imponerade av Väsbyungdomarna som är väldigt uppskattade på arbetsplatserna, säger hon.

Ungdomarna har fått jobb på privata företag, som äldreboenden och en bilfirma, föreningar och inom kommunala verksamheter, som Medley.

Under september har fem ungdomar fått ungdomsanställning – fyra av dem fick fortsatt någon typ av anställning.

– Det är toppen. Då får de färsk arbetslivserfarenhet, referenser och kontakter för framtiden, säger Mohamed Sadik.