Den mytomspunna ålen följer golfströmmen från Sverige till Azorerna på väg till lekområdet i Sargassohavet. Foto: Mostphotos

Ålarnas resa: Siktade mot Sargassohavet – hamnade i Mälaren

För ett par år sedan släpptes ålar från Vallentunasjön ut i havet i Vaxholm. Några har fångats i Tyskland och Danmark på sin vandring mot Sargassohavet – men två ålar hamnade i Mälaren istället. – De kan bli lite förvirrade när de flyttas och sätts ut, berättar Niklas Sjöberg på SLU.

  • Publicerad 14:02, 21 okt 2019

Det var hösten 2016 som 157 ålar fångades i Vallentunasjön, och efter märkning kördes de ut till Vaxholm där de släpptes ut i havet.

Syftet var att se hur ålarna rör sig ut ur Östersjön på vägen mot Sargassohavet – med hjälp av rapportering från alla som fiskat upp någon av de märkta fiskarna.

– Den här lilla studien visar att det kan gå lite hur som helst när man flyttar ålar och sätter ut dem, berättar Niklas Sjöberg, verksam vid Sveriges Lantbruksuniversitet och på Länstyrelsen i Stockholm.

Det kan gå lite hur som helst när man flyttar ålar

Niklas Sjöberg

Tog fel avfart

Hittills har sju av av ålarna fångats och rapporterats in. Tre togs upp i Danmark och en i Tyskland, på rätt kurs mor Sargassohavet. En dröjde sig kvar i Vaxholm. Och två navigerade helt fel och simmade upp i Mälaren och fångades i höjd med Västerås.

– Det kan ha varit så att de kände av sötvattnet från Mälaren och försökte ta sig tillbaka till sin födelseplats, säger Niklas Sjöberg och forsätter:

– Det finns tidigare forskningsresultat som också visar att det blir en hel del avvikande beteenden när man transporterar ålen och sätter ut den på en annan plats.

Ålen i Vallentunasjön kommer från början från en utsättning för cirka 20 år sedan. Syftet var då att få till ett ålfiske i sjön.