Josefin Malmqvist, Elisabeth Svantesson och Irene Svenonius är överens – våldtäktsutvecklingen i regionen går inte att acceptera. Foto: Pekka Pääkkö

Alarmerande ökningen: Fem våldtäkter anmäls varje dag i Stockholm

930 anmälda våldtäkter under första halvåret i fjol – 1 060 under samma period i år. Det är en ökning med nära 14 procent. Ett av fallen är den kvinna som ska ha våldtagits av en svarttaxichaufför i Husby i somras.

  • Publicerad 12:00, 9 sep 2019

Gruppvåldtäkt i Hässelby, överfall på väg hem från tunnelbanan i Rissne, våldtäkter i publikhavet under We Are STHLM och en taxichaufför som tvingade med en passagerare till sitt hem i Husby.

Det är bara några av de total åtta misstänkta våldtäkter som Mitt i skrivit om under augusti månad. Statistiken visar att antalet våldtäkter i Stockholmsregionen ökar och förra året anmäldes drygt fem våldtäkter per dag. Det är en utveckling som politikerna inte längre kan acceptera.

– Jag ser oerhört allvarligt på alla våldtäkter. Ökningen är alarmerande, säger finansregionrådet Irene Svenonius (M) när Mitt i träffar henne i Södersjukhusets huvudentré.

Irene Svenonius, finansregionråd, understryker vikten av få unga kvinnor att förstå att en våldtäkt aldrig är deras fel. Foto: Pekka Pääkkö

800 patienter per år

Här, på Södersjukhuset, finns landets enda akutmottagning för våldtagna och när Mitt i träffar finansborgarrådet har hon tillsammans med Elisabeth Svantesson, Moderaternas finanspolitisk talesman, och Josefin Malmqvist (M), ordförande för Moderatkvinnorna, precis varit där för att lära sig mer om verksamheten och ta reda på vilka resurser som behövs för att bekämpa brotten.

– Här behandlas omkring 800 patienter per år, men vi vet att antalet våldtäktsoffer är betydligt fler. Därför är mottagningen otroligt viktig. Självfallet finns kunskapen om hur man ska hjälpa offer även på andra mottagningar men här är man specialiserad, säger Irene Svenonius.

Våldtäkterna ökar

Men akutmottagningen är inte lösningen på våldtäkterna som fortätter att öka i Stockholmsregionen som också innefattar Gotland.

Under första halvåret i fjol anmäldes 930 våldtäkter och under motsvarande period i år anmäldes 1 060. Det är en ökning med nästan 14 procent.

Utöver anmäldes dessutom 24 oaktsamma våldtäkter under årets första halva. En rubricering som kom till efter att samtyckeslagen infördes 1 juli 2018.

Finns ett mörkertal

En jämförelse mellan förra sommaren, juni och juli, och årets sommar visar samma mönster – våldtäkterna i region Stockholm ökar.

Samtidigt finns ett stort mörkertal. Bland de 800 våldtäktsoffer som besöker akutmottagningen på Sös anmäler omkring sex av tio övergreppet till polisen.

– Det är helt otillständigt att personers frihet begränsas för att några tar sig makten att begå våldtäkter och förstöra människor liv. Det krävs hårda insatser från många olika parter för att förebygga detta, säger Irene Svenonius.


Så många våldtäkter har anmälts i Stockholmsregion

Diagrammet visar antalet anmälda våldtäkter i Stockholmsregionen, som också innefattar Gotland, under 2018 och 2019.

Källa: Brå


Prioriterar trygghet

För Region Stockholm handlar det förebyggande arbetet framför allt om trygghet. Kameraövervakning i kollektivtrafiken och trygga stadsmiljöer är två exempel.

– Det är ett arbete som egentligen inte ska behövas men som krävs för att man ska känna sig trygg till och från tunnelbanan. Det ska vara tryggt vart man än befinner sig i Stockholm, säger finansborgarrådet.

Helt otillständigt att personers frihet begränsas för att några tar sig makten att begå våldtäkter och förstöra människor liv

Irene Svenonius

Krävs attitydförändring

På nationell nivå är Moderaterna mer inne på en högre polisnärvaro och hårdare straff för att få bukt på det ökande antalet våldtäkter berättar Elisabeth Svantesson (M), finanspolitisk talesperson, efter besöket på Sös.

– Det är inte enda vägen att gå men det är viktigt att markera allvaret i brottet. Vi måste ta i med hårdhandskarna mot förövarna och se till att våldtäkter faktiskt leder till åtal.

För det krävs mer resurser till både polisen och rättsväsendet. Men Elisabeth Svantesson menar också att det är en attitydförändring i samhället i stort som behövs.

– Metoo får inte bli något vi pratar om tillfälligt. Vi måste fortsätta diskutera och lyfta frågan om hur vi beter oss mot varandra och var gränsen går.