Al-Azharskolan i Vällingby. Foto: Matilda Klar

Al Azharskolans bussar inte diskriminerande

Diskrimineringsombudsmannen slår fast att Al-Azharskolans skolbuss, där pojkar och flickor placerats i olika delar, inte är en överträdelse i diskrimineringslagen. Däremot riskerar skolans könsuppdelande idrottslektioner att leda till diskriminering.

  • Publicerad 14:02, 19 jul 2017

Under våren avslöjade TV4:s Kalla fakta att förskolebarn på Al-Azharskolans skolbuss delades upp efter kön. I ett klipp kunde man se hur personal från skolan hänvisade flickor till den bakre dörren och den bakre delen av bussen och pojkarna till den främre delen.

Skolan fick ta emot mycket kritik i samband med avslöjandet, och diskrimineringsombudsmannen, DO, inledde en granskning.

Nu fastslår dock DO att ingen överträdelse i lagen har begåtts, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

– Utifrån vad skolan har svarat att de har gjort i det specifika fallet kan vi inte säga att det är en överträdelse av diskrimineringslagen, säger DO:s pressansvariga Clas Lundstedt till Siren.

Al-Azharskolan riskerar dock att fällas på en annan punkt. Under hösten 2016 uppdagades det nämligen att skolan undervisar flickor och pojkar var för sig i idrott och hälsa, något som bland annat anmäldes till Skolinspektionen, vilka senare gav skolan rätt att göra så.

DO håller dock inte med Skolinspektionen, utan konstaterar att den systematiska könsuppdelningen under idrottslektionerna ”riskerar att leda till att en eller flera elever utsätts för diskriminering som har samband med kön och könsöverskridande identitet eller uttryck”. I och med detta uppfyller skolan inte lagkraven när det gäller arbetet med att motverka diskriminering, enligt beslutet, skriver Dagens Nyheter.

DO kommer nu att följa upp skolans arbete med aktiva åtgärder för att förhindra könsdiskriminering.

Fakta

Al Azharskolan

Cirka 700 elever från förskoleklass till årskurs nio går på friskolan i Vällingby, som har en muslimsk profil.

Eleverna kommer från hela Stockholmsområdet, men de flesta bor i Rinkeby, Tensta, Hjulsta, Husby, Sundbyberg, Järfälla och Botkyrka.

Stiftelsen har två förskolor som finns i Hjulsta där 70 barn går och i Vällingby där 45 barn går.

Visa merVisa mindre