Flera misstänkta i ekohärvan kring Al-Azharskolan har koppling till moskébygget i Rinkeby. Illustration: Mitt i/Johan Celsing

Al-Azhar-härvan: Kopplingar till Rinkebymoské

Flera av de personer som sitter häktade misstänkta för ekonomisk brottslighet med koppling till den muslimska friskolekoncernen Al-Azhar hör även till nyckelpersonerna bakom planerna på ett moskébygge i Rinkeby. Det skriver Svenska Dagbladet.

  • Publicerad 12:45, 21 nov 2018

I förra veckan greps och häktades fem personer, fyra män och en kvinna, med anknytning till stiftelsen Al-Azhar, som bedriver skolor och förskolor i bland annat Vällingby och Hjulsta. Fyra av de häktade sitter i styrelsen för stiftelsen, den femte är dess före detta ordförande.

Misstankarna rör grovt bokföringsbrott, grov trolöshet mot huvudman och grovt penningtvättbrott.

SvD:s kartläggning av de misstänkta visar att tre av dem också har centrala roller i insamlingsstiftelsen för den stora moské som planeras i Rinkeby, och som Mitt i skrivit ett flertal artiklar om.

Rinkebymoskéns insamlingsstiftelse har i över tio år försökt samla in de pengar som behövs för bygget, omkring 100 miljoner kronor, och uppgav 2016 för Mitt i att de fått in cirka 70 procent av den summan. Det rörde sig huvudsakligen om pengar från andra länder, bland annat Saudiarabien och Qatar, och en representant för styrelsen hävdade då att man fått de nödvändiga tillstånden av Finansinspektionen för att föra in pengarna i landet.

I somras ingick byggföretaget NCC ett samarbetsavtal med Rinkebymoskéns insamlingsstiftelse om att bygga moskén förutsatt att det fanns pengar. Men än har inte bygget kommit igång.

En av de nu häktade männen, en affärsman, står bakom flera växlingsbolag och har tidigare sökt tillstånd för att starta en islamisk bank i Sverige, men fått avslag av Finansinspektionen. Orsaken var att det saknades pengar.

Men planerna på banken finns kvar och Al-Azhar-stiftelsen har, enligt SvD, sponsrat mannens växlingsbolag med tio miljoner i lån för att banken ska bli verklighet. Enligt Ekobrottsmyndigheten var agerandet, som ägde rum 2015-2016, brottsligt.

Samtliga häktade nekar till brott.