Överklagan. Tre fristående förskolor i västerort har fått tillstånden indragna – alla har överklagat. Foto: Mostphotos

Al-Azhar: Bristerna på förskolorna har rättats till

Al-Azhar-stiftelsen begär att domstolen upphäver utbildningsnämndens beslut att dra in tillståndet för stiftelsens två förskolor i Hjulsta och Vällingby.

  • Publicerad 08:00, 9 jan 2021

Så mycket kan jag säga att det är gamla saker som utbildningsnämnden åberopar

Strax före jul kom utbildningsnämndens besked: två friskolor som drivs av Al-Azharstiftelsen, i Hjulsta och Vällingby, får sina tillstånd indragna.

Orsaken är, enligt skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L), att stiftelsen misslyckats med att redovisa vart skattepengarna förskolorna får del av används till.

När Mitt i pratade med skolborgarrådet tidigare i veckan, var hon kritisk till hur stiftelsen har bemött kritiken och kallade stiftelsen oseriös.

Från den 1 mars dras de båda förskolornas tillstånd in. Fram till dess har stiftelsen möjlighet att överklaga. I torsdags kom överklagan in till domstolen, förvaltningsrätten i Stockholm.

Begär att beslutet hävs

Stiftelsens advokat begär att förvaltningsrätten upphäver beslutet att återkalla stiftelsens tillstånd för de båda förskolorna. Samtidigt begär stiftelsen att få återkomma med närmare motivering varför senare, till den 31 januari.

Som skäl till detta hänvisar stiftelsens advokat till jul- och nyårsledigheter och att det material utbildningsnämnden lagt som grund för att häva tillstånden, är "ganska omfattande".

"Gamla saker"

Så här säger stiftelsens ombud, advokat Örjan Ingeborn, till Mitt i:

– Så mycket kan jag säga att det är gamla saker som utbildningsnämnden åberopar, som stiftelsen redan åtgärdat.

I övrigt vill Örjan Ingeborg vänta med kommentarer.

Utbildningsnämnden drog innan jul in tillståndet för ytterligare en friskola, förskolan Ryttis i Vinsta, med hänvisning till sjunkande barnantal och att förskolan saknar ekonomiska förutsättningar att driva förskola. Även det beslutet har överklagats.