Situationen vid regionens akutsjukhus är ansträngd.

Danderyds sjukhus ligger 300 miljoner back och behöver spara in 336 tjänster de närmaste tre åren.

Södersjukhusets underskott är på 371 miljoner. Personalkostnader på 79 miljoner kronor ska sparas inför 2022, vilket motsvarar 102 årsarbetare.

https://www.mitti.se/nyheter/69-aring-vantade-pa-lakare-pa-sos-akuten-i-19-timmar/repuif!QDgZJ15Hym7QRUQwnW5@gQ/

Sjukhusen får ersättning från regionen utifrån hur mycket vård de producerar. Antal slutenvårdstillfällen – patienter som ligger inne – ger mest pengar.

Ju mer vård, desto mer klirr i kassan således.

Höjd ersättning

Den styrande blågröna majoriteten i regionen beslutade i 2021 års budget att höja ersättningen till sjukhusen med i snitt 1,5 procent. Danderyds sjukhus fick 0,9 procent, Sös 0,99 procent och Karolinska universitetssjukhuset 1,81 procent.

Snålt, menar sjukhusen och pekar på att landstingsindex visar på ökade kostnader på uppemot 2,8 procent. Den nivån når endast Capiodrivna S:t Görans sjukhus upp till, som fick 2,62 procent.

Har ett mindre uppdrag

Den politiska majoriteten menar å sin sida att sjukhusen får rätta mun efter matsäck nu när de avlastas av närakuterna, och många operationer och andra behandlingar lagts ut i vårdvalen. Endast vård som behöver akutsjukhusens resurser ska vara kvar.

Karolinska universitetssjukhuset räknar till exempel med att gå med vinst. De har lyckats öppna fler vårdplatser och producera mer vård.

För Danderyds sjukhus och Södersjukhuset har det i stället blivit en nedåtgående spiral.

"Budgetperiodens stora utmaning består fortsatt i att klara av kostnadsbesparingen med personalneddragning som huvudsaklig åtgärd och samtidigt uppnå produktionsmålen" skriver Danderyds sjukhus i sitt budgetunderlag.

Fler vårdplatser behövs

Björn Af Ugglas, forskare vid KI och verksamhetsutvecklare vid Karolinska, menar att när beläggningsgraden på sjukhusen ligger på 104 procent, som nu, då har det gått för långt.

– Vi behöver öka vårdplatskapaciteten, och även om det till viss del kan gå att lösa med nya arbetssätt så behövs det sannolikt även mer pengar, säger han.

https://www.mitti.se/nyheter/fullt-pa-akuten-da-okar-risken-att-do/repuiv!6Mdxy6AMojVug3RfgNncw/

Han publicerade nyligen en rapport som visar på ett samband mellan överbelastade akutmottagningar och överdödlighet, motsvarande 25 dödsfall om året i Region Stockholm.

Boten mot detta är fler vårdplatser, så att akutmottagningarna avlastas, och säkerhetsmarginalerna i systemet ökar, menar han.