Akutinsamling räddade Katthemmet

Katthemmet i Vaxholm är räddat. På bara några dagar har kattvänner runt om i Sverige samlat in 750 000 kronor till förmån för den nedläggningshotade verksamheten. – Vi är både rörda och lite tagna av alla godhjärtade djurmänniskor där ute, säger ordföranden Carina Franzén.

  • Publicerad 14:30, 31 aug 2017

Ropet på hjälp kom på Facebook för en dryg vecka sedan. Katthemmet i Vaxholm som tar hand om övergivna och hemlösa katter var i djup ekonomisk kris. Samtidigt som veterinärkostnaderna har ökat kraftigt, har intäkterna minskat. Framförallt från Katthemmets viktigaste inkomstkälla, kalenderförsäljningen. ”Vi kan snart vara tvungna att besluta om en eventuell avveckling av katthemmet”, skrev Föreningen Djurhjälpen som driver katthemmet på sin Facebook-sida.

Många av katterna som kommer in till Katthemmet i Vaxholm har skador, exempelvis rivskador. Foto: Privat

Gensvaret från kattvänner runt om i Sverige har varit enormt. ”Har satt in 1000 kronor idag till minne av in älskade Saara som jag adopterade från Vaxholms katthem i november 2010! Ingenting har någonsin betytt så mycket för mig som denna fina katt””, skriver en av gåvogivarna på Facebook.

Makalöst och fantastiskt

Katthemmet i Vaxholms ledning hade med lite tur hoppats på att få in 300 000 konor. Något som skulle hålla verksamheten flytande tills nya intäkter kommer in vid årsskiftet. På onsdagseftermiddagen var insamlingen uppe i 750 000 kronor.

– Det är makalöst och fantastiskt, och långt över våra förväntningar. Vi är både rörda och lite tagna av alla godhjärtade djurmänniskor där ute, säger Carina Franzén som är ordförande för Katthemmet i Vaxholm.

Många hemlösa katter kommer in med tandskador, en operation som Katthemmet i Vaxholm måste bekosta själv. Foto: Privat

De insamlade pengarna ger ledningen lite arbetsro, samt möjlighet att lägga tid på att hitta långsiktiga lösningar för att säkra katthemmets ekonomiska framtid,

Trashankar med öronskabb

Katthemmet i Vaxholm inriktar sig på de katter som är i allra sämst skick. Små trashankar som gått ute länge med öronskabb och skador av olika slag; avbrutna tänder, frysskador, slagsmålsskador, trafikskador, ja till och med skottskador.

– Att ge dessa både fysisk och psykiskt tilltufsade små individer chansen till ett nytt liv i trygghet och kärlek är vad vi brinner för – och det vi jobbar för nästan dygnet runt, säger Carina Franzén.

Ni gör ett enormt jobb och tar hand om hemlösa katter i Vaxholm.  Borde inte kommunen stötta er ekonomiskt?

– Jo, vi tycker ju det. Men de gånger som vi sökt bidrag från Vaxholms kommun så har vi fått avslag. Fast vi gör ju mer än att bara ta hand om katter, säger Carina Franzén.

Till katthemmet kommer ofta personer i olika arbetsmarknadsinsatser, exempelvis långtidssjukskrivna, för att arbetsträna. Dessutom tar man in personer från andra länder som volontärer för att de ska lära sig svenska.

– Vår poäng är att vi även gör en social insats som vi tycker att vi kan få lite hjälp med, säger Carina Franzén.

Fakta

Katterna socialiseras och får nya hem

✔️ Katthemmet i Vaxholm har plats för 74 katter. Målgruppen är hemlösa katter.

✔️ De omhändertagna katterna vårdas, kastreras, id-märks och socialiseras och adopteras ut till nya hem.

✔️ Katthemmet i Vaxholm drivs av Föreningen Djurhjälpen som är en ideell förening.

✔️ Intäkterna kommer från medlemsavgifter, fadderavgifter, gåvor, arv och försäljning av kalendrar.

✔️ Katthemmet tillämpar No Kill-policyn. Friska eller behandlingsbara katter avlivas inte bara för att de är skygga, förvildade eller har beteendeproblem.

Källa: Katthemmet i Vaxholm
Visa merVisa mindre