Slut. Stockholmarna har rusat till butikerna för att köpa fläktar. På Kjell & Company i Fältan är till och med de små usb-varianterna slut. Foto: Maja Brand

Akut brist på fläktar i hela Stockholm

Högsommarvärmen har fått horder av svettiga stockholmare att rusa till butikerna i desperat jakt efter inomhusfläktar. Men hos flera stora kedjor är alla fläktar slut – och det kommer inga nya förrän i höst.

  • Publicerad 16:32, 16 jul 2018

Folk ringer och säger att de tar vilken air-condition som helst

– Vartannat samtal i dag handlar om folk som vill få tag i en fläkt i Stockholm. Det är helt galet.

Det säger Clas Ohlsons centrala kundservice, efter att StockholmDirekt stått i telefonkö i över en kvart. Den extrema och ihållande värmeböljan som svept in över Stockholm har inte bara fått människor att svettas i hettan – även telefonlinjerna till stans teknikbutiker går varma.

– Vi har tyvärr bara några mindre bordsfläktar kvar. Det kan finnas någon pelarfläkt kvar i Huddinge eller Nacka, men jag kan inte garantera att det inte är någon kund som just nu går och bär på dem i butiken, säger Clas Ohlsons kundservice.

När får ni in nya?

– Det är rätt kört tyvärr. Det är ju en säsongsvara som vi tar in en stor laddning av till sommaren. Vi har portionerat ut allt från centrallagret så nu kommer det inga fler förrän i höst.

Här är Stockholms alla badplatser 2018

Fläktbristen bekräftas också av kundservice på Elgiganten.

– Oh ja, det är den klart mest eftertraktade produkten. Nu ringer folk och säger att de tar vilken air-condition som helst, de är inte precis specifika i sina önskemål längre. Men vi har ingenting i hela Stockholmsområdet.

Eftertraktat. Det är många som skulle vilja kunna slappna av lite i soffan med fullt blås rakt i ansiktet de här dagarna. Foto: Mostphotos

Djungelns lag i butikerna

På Kjell & Company är läget likadant. Tidigare under dagen fanns det förvisso två fläktar kvar i butiken i Farsta – men de har just blivit stulna, säger Kim på kundservice.

Det låter som att djungelns lag råder därute?

– Ja, visst är det så. Folk skyr inga medel längre. Tyvärr kommer det dröja ett tag innan vi får in några nya.

Hur länge då?

– Tills det slutar vara varmt, dessvärre. Det har helt enkelt gått åt över förväntan.

S-krav: Fungerande AC på alla SL-bussar

Elgiganten spår att det kan komma in fler fläktar till butikerna i augusti. Enligt SMHI kommer temperaturerna i Stockholm att fortsatt ligga mellan 27 och 33 grader till minst 25 juli, vilket är så långt som prognosen sträcker sig.