Hagmark. ”Vi hoppas ha de första gravsättningarna vid Lilla Dalen i slutet på 2022. Tanken är att det nya området ska påminna om svensk hagmark med ängar och dungar, stenrösen och insektshotell. Foto: Anders Björklund

Akut behov av nya gravplatser i Botkyrka

Behovet av nya gravplatser i Botkyrka beskrivs som akut. Nu jobbar Botkyrka församling för en utbyggnad av Lilla Dalens begravningsplats och på sikt också vid Botkyrka kyrka.

  • Publicerad 22:12, 14 feb 2021

Det är akut brist.

Utbyggnaden av gravplatserna ska svara upp mot flera behov och problem: Bristen på kistgravplatser, avsaknaden av kvarter för muslimska gravplatser, urngravplatser och barn- och fosterminneslund.

Vid Lilla Dalen som är först att byggas ut ska det bli 2 000 nya kistgravplatser på sikt. 620 av dem ska vara muslimska gravplatser.

– Vi har inga platser för muslimer i Botkyrka, utan betalar för detta vid S:t Botvids begravningsplats. S:t Botvids har aviserat i flera år att vi behöver skapa sådana i Botkyrka, säger kyrkogårdschefen Ann-Christine Blixth.

Flera olika behov

Enligt henne behöver de även skynda på med andra kistgravplatser.

– Det är akut brist. Våra syrisk-ortodoxa vänner vill inte ha återlämnade gravar och det är också ovanligt bland dem att vilja bli kremerade.

Så akut som det var för ett par år sedan är det dock inte i dag. Då tvingades församlingen säga nej till kistgravsättningar av folk som flyttat ifrån Botkyrka men som nu skulle vända "hem".

– Vi har 80-nya kistgravplatser tillgängliga på Lilla Dalen nu. Under 2020 hade vi 50 kistbegravningar, förklarar Ann Christine Blixth.

Lilla Dalens begravningsplats. Bortanför dagens begravningsplats finns stora ytor som kan anläggas. Foto: Anders Björklund

Botkyrka kyrkogård. Här på fälten bakom träden kan det bli många nya platser på sikt. Foto: Anders Björklund

Detaljplanen för området är redan klar.

– När vi lämnar in ansökan om bygglov hoppas vi att det går snabbt, säger hon.

Ann-Christine Blixth tänker på att församlingens ursprungliga planer för en utbyggnad av kyrkogården i vid Botkyrka kyrka stannat upp. Det på grund av olösta frågor kring det känsliga Södra Porten-projektet. Församlingen gick fram med sina planer till kommunen redan 2014.

"Kommer bli omtyckt"

Vid Botkyrka kyrka finns planer på en utbyggnad på åkrarna i riktning mot Södertälje, med 1 700 kistgravplatser och 3 500 urngravar. Både här och på Lilla Dalen planerar församlingen dessutom för religionsneutrala ceremonibyggnader.

På Lilla Dalen ska det även bli en plats utomhus för ceremonier.

– Där vårsolen kommer först. Jag tror att den kommer att bli väldigt omtyckt.

Tusentals gravplatser planeras

2 000 kistgravplatser och 860 urngravplatser planeras på Lilla Dalens begravningsplats.

620 av kistgravplatserna ska vara för muslimer med riktning mot Mecka.

Vid Lilla Dalen planeras också för barn- och fosterminneslund.

Utbyggnaden kommer att ske i takt med behovet.

1 700 kistgravplatser planeras vid Botkyrka kyrka.

3 500 urngravar planeras också vid utbyggnaden på åkern.

Visa merVisa mindre