I centrala Handen invigdes nyligen Terrassens vård- och omsorgsboende. Boendet ligger högst upp i en byggnad med vacker utsikt över Rudans naturreservat. I boendet finns flera inslag som verksamhetsledningen särskilt vill lyfta fram.

Hemlikt

– Det är väldigt fin miljö både invändigt och utvändigt, säger verksamhetschef Magnus Kinnander. Lokalerna har anpassats från grunden för att bli så hemlika och hemtrevliga som möjligt, så att det inte känns som en institution eller ett sjukhus utan som ett hem.

Enligt Magnus Kinnander har man varit noga med val av ytskikt i fina material och färger såväl i lägenheter som i gemensamma utrymmen. Och man har också satsat på den yttre miljön.

Allsång utomhus

– Vi har takträdgård, takterrass och flera balkonger som vi kan nyttja, säger Magnus Kinnander. I trädgården har vi bouleplan och vi har träningsredskap. Vi kan odla växter utomhus och vi kan också ordna allsång och lite större evenemang.

Senaste tekniken

Terrassens vård- och omsorgsboende har varit öppet sedan i mars och ska när alla flyttat in rymma 55 boende med både somatisk vård och demensvård. Och vården underlättas tack vare att boendet är utrustat med den senaste tekniken.

– Vi har trygghetssensorer som hjälper oss att med AI-teknik förebygga olyckor innan de faktiskt inträffar, till exempel fallolyckor. Det kan till exempel handla om att det går en signal till personalen om man sätter sig på sängen. Eller om man är inne på toaletten väldigt länge eller lämnar lägenheten.

Välutbildad personal

Till skillnad från på en del andra håll så har alla anställda på Terrassen minst undersköterskeutbildning och arbetar heltid. Det är ordföranden i äldrenämnden Martin Strömvall (KD) mycket nöjd med.

– Vi kommer att ha en heltidsorganisation där personalen jobbar heltid för att ge äldre ökad trygghet och en god kontinuitet, säger han.