Nyligen ringde det på dörren hemma hos flera politiker i Sundbyberg. Utanför stod medlemmar från Ort till ort, en grupp som är kritisk till att kommunen avhyser flyktingar när deras bostadskontrakt på två år har gått ut.

Besöken polisanmäldes och väckte stor ilska hos kommunstyrelsens ordförande Peter Schilling (S) som talade om "maffiametoder" och hur integritetskränkande och obehagligt det är med den typen av besök i hemmet.

Ort till ort har avböjt en intervju med Mitt i Sundbyberg men skickar följande uttalande via sms:

"Under dörrknackningarna förekom inte ett spår av hot eller oartigheter. Ett brev överräcktes, signerat av några av de 30 avhysningshotade. Vissa hade följdfrågor, andra hade motargument. Det hela blev ett gott och nyttigt demokratiskt samtal, mellan de två ändarna i ett viktigt politiskt beslut. Mycket av laddningen ligger nog i den större politiska situationen, snarare än i själva dörrknackningen.".

I en debattartikel i Expressen skriver gruppen att det var en arbetsgrupp bestående av några kvinnor och män som gick hem till politikerna i socialnämnden för att lämna skrivelsen som uppmanar staden att dra tillbaka de 16 avhysningar man har i domstol just nu.

Ort till ort menar att staden har gett de nyanlända falska löften om att ingen ska kastas ut på gatan.

"Med anledning av detta har vi i Ort till ort skrivit ett brev där vi uppmanar kommunen att dra tillbaka avhysningsbesluten. Tiden var knapp – rättegångar mot hyresgäster inleds inom ett par veckor – och försöken att få till en meningsfull dialog har helt grusats. Vi bestämde oss därför för att ringa på hemma hos politikerna och överlämna skrivelsen personligen. ", står det i debattartikeln.

Gruppen vänder sig mot Schillings ord om "maffiametoder" och menar att beteendet inte alls är odemokratiskt. Man tycker även att politiker bör träffa dem som påverkas av deras beslut.

"Kommunstyrelsens ordförande Peter Schilling gick ut i Aftonbladet och Expressen och försökte vinkla det till något fruktansvärt som har drabbat politikerna, men intentionen var så klart aldrig att skrämma någon.".