Äkta Huddingebo formger byggpriset

Har du varit i Huddinge så har du sett Håkan Bulls konst. Han är tredje generationens Huddingebo och ligger bakom en hel uppsjö av offentliga utsmyckningar i kommunen. Nu har han fått uppdraget att formge Huddinges Byggnadspris.

  • Publicerad 15:00, 12 sep 2017

I dag öppnade kommunen sin omröstning för Huddinge Byggpris 2017 där årets byggnad eller ombyggnad ska utses. Priset i tävlingen är en plakett som ska fästas på byggnaden, och ytterligare en tävling utlystes därför om vilken Huddingekonstnär som skulle få äran att formge priset.

Segrande ur tävlingen gick konstnären Håkan Bull, som står bakom en rad offentliga verk i Huddinge, bland annat neonskorstenarna i Visättra och Huddinge centrum och flertalet grindar i smidesjärn runtom i kommunen.

– Det känns jättebra, efter att ha varit verksam i Huddinge i så många år. Jag är ju tredje generationens Huddingebo och har jobbat mycket med offentlig utsmyckning, så att få utforma ett byggnadspris ligger mig nära, säger Håkan Bull, ordförande i Huddinge konstnärsklubb och tidigare konstnärlig rådgivare åt Huge.

Plaketten kommer att bestå av plankpolerad rostfri plåt, med motivet utfräst och blästrat, men än så länge är priset en skiss. Nu väntar själva produktionen, som kommunen bekostar med 20 000 kronor. Utöver arvodet som täcker produktionen av plaketten, får Håkan Bull även ett fast arvode på 30 000.

Till hösten är Håkan Bull dessutom aktuell med den egna utställningen Solariskt Sjögräs där han visar runda tavlor i blandteknik på Galleri Bergman GBK i stan. Utställningen invigs med vernissage den 6 oktober och pågår fram till den 21 oktober.

Fakta

Ställer ut tavlor i stan

  • SOLARISKT SJÖGRÄS / SOLARIEN SEAWEED
  • Vernissage fredag 6 oktober kl. 17 -20
  • Utställningen pågår 7/10 – 21/10
  • Galleri Bergman GBK
  • Sturegatan 32, Stockholm
  • Öppet: tis-tors kl. 12-18, fre-lör kl.12-17