Akropolis spurtade starkt men vaknade för sent

En fin höst med bara en förlust på de 14 sista omgångarna förde Akropolis IF uppåt i division 1 norra. Ett tag kändes nästan kvalplatsen inom räckhåll, men till slut fick Kistaklubben nöja sig med en fjärdeplats.

  • Publicerad 11:29, 12 nov 2018

– Vi gjorde allt vi kunde men de andra topplagen gick också bra i slutet, konstaterar Akropolis IF:s sportchef Georgios Gogas.

I fjol kom Akropolis tvåa i serien och föll med minimal marginal mot IK Frej i kvalet till Superettan.

Sommaren förstörde säsongen

Chanserna att upprepa den bedriften i år såg obefintliga ut efter en halvknackig vår och en direkt svag sommarperiod.

– Ja, i juni och juli förlorade vi fyra raka. Det är för dåligt, det får inte ske, säger Georgios Gogas.

Men efter den dystra sviten hittade Akropolis formen, radade upp segrar, och förlorade bara en till match på de 14 sista omgångarna.

Målgladast i hela serien

I sista omgången, borta mot jumbon Skellefteå FF i lördags, ställde Akropolis till med målkalas och vann med 6–2 efter tre mål av hela seriens skyttekung Nikola Vasic.

Akropolis IF:s Nikola Vasic gjorde åtta mål på sina sex sista matcher och vann hela seriens skytteliga på 21 mål. Foto: Akropolis IF

Med 65 gjorda mål på 30 matcher var Akropolis målgladast i hela serien, men högre upp än till en slutlig fjärdeplats nådde man aldrig.

”Vi får inte vara för negativa”

– Sammantaget är vi ändå nöjda. Vi får inte vara för negativa. Vi kom tvåa som nykomlingar 2015 och sedan har vi varit med i toppen varje år. Det är starkt av alla inblandade och det betyder att vi gör någonting bra, säger Georgios Gogas.

Hur ser det ut inför nästa säsong? Har ni många spelare kontrakterade redan?

– Det här är en semiprofessionell värld där folk inte kan leva på fotbollen. De måste jobba eller studera och träna på eftermiddagar och kvällar. De som är bra här vill röra sig uppåt om de kan, de vill uppnå bättre villkor. Så det är lite osäkert vilka som stannar och vilka som rör på sig. Vi har bara kontrakt med fem eller sex av de yngre spelarna. Resten får vi prata med nu under november och december.

Bäst ekonomi gav bäst placering

Ettan och tvåan, Västerås SK och Syrianska FC är de också de två lag med störst ekonomiska resurser i årets division 1 norra. Västerås SK spelar i Superettan nästa år medan Syrianska FC spelar kval mot IFK Värnamo om en plats i näst högsta serien 2019.


Skriv upp dig på veckans sportsvep – få de bästa nyheterna från Stockholms sportvärld som nyhetsbrev!