Akropolis har gjort två flyttar senare året – en upp till Superettan och en till Grimsta IP. Båda ser ut att vara lyckade. Foto: Mikael Andersson

Akropolis plan: Stanna i toppfotbollen

Västerortslaget Akropolis har för första gången tagit sig upp i Superettan. Det innebar en flytt till Grimsta IP, så vi tog en sväng förbi för att ta tempen på laget på deras nya hemmaplan.

  • Publicerad 16:25, 18 sep 2020

Det ligger ett tätt duggregn över Grimsta IP. Hit, till BP-land, har Akropolis flyttat efter förra årets drömsäsong i division 1.

– Vi gick som tåget förra säsongen. Vårt mål var att avancera till Superettan, och det är skitkul att vi gjorde det, säger Nicklas Maripuu, som det här året axlat rollen som lagkapten.

I Superettan har pressen ökat. Men hittills, med en halv säsong spelad, har Akropolis fortsatt skörda framgångar.

– Det är högre nivå och tuffare matcher, men jag tycker vi växt in i kostymen. Jag tror inte många räknat med att nu ha oss på fjärdeplatsen. Men vi har också en bit kvar att gå, säger Nicklas Maripuu.

"Lite speciellt är det, det är ändå deras arena", säger Akropolis lagkapten Nicklas Maripuu om att dela hemmaplan med BP. Foto: Mikael Andersson

Från Norrort till Västerort

Spånga IP, den gamla hemmaplanen, höll inte för Superettans krav. Så sedan fotbollssäsongen drog igång i juni har hemmaplanen varit Grimsta.

Högerbacken Viktor Strand har spelat i Akropolis sedan 2011. Hemmaplan var då Akalla gårds bollplan.

– Då var vi mer som ett kompisgäng. I Akalla fanns det en väldigt familjär stämning. Nu är det mer professionellt, och jag tycker vi har slagit oss till ro bra här i Grimsta, säger han.

Tomma läktare

Under säsongen har coronapandemin gjort att alla matcher spelats utan publik, vilket spelarna menar har varit tråkigt.

– Det är trist att inte ha åskådare, varken hemma eller borta. Fotboll ska spelas med publik, säger Nicklas Maripuu.

– Men en liten fördel för oss är att vi inte hade så mycket publik innan heller. Vi hade några få, men de var högljudda och vi saknar dem, säger Viktor Strand.

Tränaren Giannis Christopoulos ska etablera laget i Superettan. Foto: Mikael Andersson

Fotbollslaget har fem träningsdagar och en matchdag i veckan. Foto: Mikael Andersson

Nya mål

Den som ska leda Akropolis till framgångar i Superettan är nyrekryterade tränaren Giannis Christopoulos. Hans uppdrag är att skapa ett lag som kan stanna i Superettan.

– Jag började ändra hur laget arbetar, byggde upp deras fysik från grunden och gav spelarna en mer professionell mentalitet. De behövde gå från semiproffs till proffs, säger han.

Giannis Christopoulos tycker också han fått en bra grupp spelare på hand.

– Det är ett bra gäng killar, som gillar att arbeta hårt och förbättras. De är bra stämning i omklädningsrummet, och det märks på planen. De är som en familj, säger han.

Tid för träning

Pandemin, som sköt upp säsongsstarten till juni, har varit till Akropolis till hjälp, menar Giannis Christopoulos.

– Vi fick många fler månader att förbereda oss, corona hjälpte oss på det sättet. I juni kunde vi använda allt vi lärt oss, och det har gått bra hittills.

Och i dagsläget pekar det mesta på att Akropolis är i Grimsta för att stanna.

– Jag lovar att vi kommer spela och jobba hårt för att hålla oss på en hög nivå som våra fans kan vara stolta över, säger Giannis Christopoulos.

Akropolis IF

Klubben grundades 1968. Samma år startade de seriespel i basket. Seriespel i fotboll drog igång våren 1969.

Till 1980 hade fotbollsseniorerna avancerat fyra divisioner, och sades då vara det första "invandrarlaget" att nå division 4.

Hemmaplan var länge Akalla gårds BP, men i och med steget upp till division 1 år 2015 flyttades laget till Spånga IP. Där höll de till fram till att de 2019 steg upp i Superettan.

Idag är lagets hemmaplan Grimsta IP, som upfyller de krav som ställs i Superettan.

Visa merVisa mindre