Dagen efter mordet samlades Shayans vänner på platsen för att sörja. Foto: Claudio Britos

Åklagarens teori: Så dödades Shayan Gaff

En blodig konflikt mellan kriminella gäng och ett dödligt misstag misstänks ligga bakom mordet på Shayan Gaff. Det här är åklagarens teori om vad som hände i Segeltorp kvällen den 21 oktober.

  • Publicerad 14:13, 28 maj 2019

Vid 21-tiden den 21 oktober 2019 går 22-åriga Shayan Gaff in på en restaurang i Segeltorps centrum tillsammans med sin kusin Dia Gaff, 20. De har besökt restaurangen förut för att det är ett bra ställe att röka vattenpipa på. De har det trevligt och pratar om Shayans nya jobb.

De lämnar restaurangen vid 22.41 och går nerför trapporna till torget mot parkeringen när det plötsligt smäller till. En mörkklädd man har närmat sig bakifrån och avlossar flera skott mot Shayan Gaff från ungefär två meters håll. Minst tolv skott träffar, de flesta i överkroppen, och han sjunker ihop på marken.

Hans kusin tar skydd och ringer 112. Shayan Gaff är fortfarande vid medvetande och säger "Gud, varför jag?".

I samband med skjutningen ser vittnen en ensam maskerad mörkklädd man lämna Segeltorp centrum på en svart moped på Gamla Södertäljevägen i riktning mot Kungens kurva.

Shayan Gaff avlider senare samma kväll på sjukhus.

Började på restaurangen

I dag väcktes åtal mot en 25-årig man från Huddinge som misstänks för mordet på Shayan Gaff och försök till mord på Dia Gaff. Enligt stämningsansökan började händelseförloppet inne på restaurangen. Åklagarens teori är att det var personer inne på restaurangen med kopplingar till 25-åringen som tipsade om att Shayan Gaff var där.

25-åring åtalas för mordet på Shayan Gaff

Problemet var att de trodde att Shayan var en annan person.

En stark teori som åklagaren lägger fram går ut på att Shayan Gaff inte var den egentliga måltavlan för skotten. Det tilltänkta offret var i själva verket en person i 20-årsåldern tillhörande ett kriminellt nätverk som 25-åringen låg i konflikt med.

Mordvapnet hittades i scooter

Endast 20 minuter efter skotten i Segeltorp centrum ser ett vittne en mörkklädd man i 20–30-årsåldern sparka upp en dörr till ett källarutrymme i ett lägenhetshus i Vårby gård. Där påträffas en varmkörd scooter.

Under sadeln på scootern återfinns en finkalibrig kulsprutepistol, en plastdunk med bensin och en tändare.

Åklagaren misstänker att det var den kulsprutepistolen som användes för att döda Shayan Gaff. DNA-spår som säkrades på avtryckare och kolv samt från scooterns handtag stämmer överens med den 25-årige man som nu åtalas för brottet. I en husrannsakan hos den misstänkte hittade polisen även ett par arbetshandskar med rester från tändsatspartiklar som kan kopplas till ammunitionen som användes vid mordtillfället.

Det finns dessutom olika former av telefonkommunikation mellan misstänkta medhjälpare och den huvudmisstänkte som pekar mot att det var han som körde scootern på mordkvällen.

Del av blodig konflikt

I förundersökningen har polisen försökt hitta ett motiv till varför just Shayan Gaff sköts. Men inget sådant har hittats. Av åtalet framgår att Shayan Gaff inte hade några kopplingar till kriminalitet, den misstänkta skytten eller skyttens bekanta.

Shayan Gaff var från Älta i Nacka och studerade till lärare, jobbade extra på apotek och var enligt sina vänner och familj en skötsam kille.

Shayans familj kräver att våldet stoppas

I stället lägger åklagaren fram bevisning för att den åtalade 25-åringen hade motiv att döda en helt annan person, en man i 20-årsåldern som var en del av ett kriminellt nätverk som 25-åringen låg i konflikt med.

Enligt telefonsamtal som polisen avlyssnat tror bekanta till det tilltänkta offret strax efter mordet på Shayan Gaff att det är han som har blivit skjuten.

Tre veckor senare skjuts det tilltänkta offret ihjäl i Hallonbergen. Vid tillfället sitter han tillsammans med en jämnårig bekant i en bil då någon öppnar eld med automatvapen. Enligt vittnesuppgifter flyr två gärningsmän från platsen på en moped.

Enligt polisens underrättelser var den åtalade 25-åringen och det tilltänkta offret del av två olika kriminella grupperingar som har varit inne i en blodig konflikt som bland annat krävt livet av en 23-årig man i januari 2017. Den 23-åriga mannen var bekant med 25-åringen och en av de misstänkta var nära vän med han som sköts till döds i Hallonbergen i höstas.