Åklagaren: Ovanligt grovt våld för så unga flickor

Åklagare Anna Hankkio menar att misshandelsdomen i Handen sticker ut. ”Framförallt mot den bakgrunden att både gärningsmannen och de målsägande är unga flickor”, säger hon.

  • Publicerad 09:00, 15 nov 2018

Misshandelsdomen, där en 15-årig flicka på kort tid överföll två andra jämnåriga flickor med grovt, utdraget våld mitt i skolmiljön, sticker ut.

Det menar åklagaren och förundersökningsledaren Anna Hankkio.

– Kanske är det vanligare med denna typ av grövre våld bland unga pojkar och unga män. Samtidigt skulle jag nog säga att det blir allt vanligare med grövre våld även bland unga flickor. Men det är klart att det här målet sticker ut lite grann.

Mitt i har kartlagt de inblandade ungdomarna, både förövare och de utsatta.

Flera av flickorna har få föräldrar närvarande, en del har tidigt hamnat i missbruk.

Bevisning räckte inte

Hot, misshandel och rädsla är vanligt. En del har familjemedlemmar som begår brott.

I förundersökningen finns flera uppgifter om dödshot från förövaren i samband med misshandlarna, men bevisningen räckte inte för att åklagaren skulle kunna fälla för hoten.

Om det faktum att skolledningen kände till att en av de utsatta flickorna levde under hot om misshandel från den då avstängda eleven men inte kunde stoppa misshandeln på skolan, säger Anna Hankkio:

Beklagar skolans miss

– Det är naturligtvis tråkigt att man inte ska kunna känna sig säker i sin skolmiljö. Men det är inte mitt uppdrag att ha synpunkter på skolans säkerhetsarbete. Det är en större, mer övergripande fråga. Jag kan bara beklaga att man inte lyckades förhindra misshandeln.

Flickan, som snart är 16 år, har nu dömts för två fall av misshandel till 70 timmars ungdomstjänst, och 34 000 kronor i skadestånd till offren.

Båda fallen utreddes inledningsvis som grova misshandlar, och ett vuxet vittne och tingsrätten har beskrivit överfallen som ”besinningslösa” och med ”kraftigt övervåld”. En av de utsatta flickorna kan ha fått permanenta skador.

– Det var två allvarliga misshandlar, men det var inte tillräckligt för grov misshandel, anser jag, säger Anna Hankkio.

Vittnen uppger i polisförhör att en av flickorna såg ut att ligga kvar medvetslös?

– Hon var såklart chockad och omtöcknad, men det gick inte att bevisa att hon varit medvetslös under händelseförloppet, säger Anna Hankkio.